вівторок, 19 травня 2020 10:48

Судді Верховного суду не задоволені зниженням зарплат на час карантину

Судді Верховного суду не задоволені зниженням зарплат на час карантину
Раніше судді обурилися і виступили проти обмеження розміру їх винагороди. Фото:pixabay

Проти зниження зарплат суддів на час карантину виступив Верховний суд.

Таке втручання свідчить про порушення принципу незалежності судової влади, про це заявила голова ВС Валентина Данішевська, передає РБК-Україна.

Раніше судді обурилися і виступили проти обмеження розміру їхньої винагороди до 47 тис. грн на час карантину. Данішевська пояснила їх бурхливу реакцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найпоширеніший розмір зарплати

"Є Конституція України, є закони. У нас хіба дозволяється обмежити хоч комусь зарплату із сьогодні на завтра? Просто взяти і сказати: із завтрашнього дня зарплати вам не буде? По-перше, це зміна істотних умов праці, якщо говорити загально. Це стосується не лише суддів, а й всіх тих, хто потерпає від цього. І про це, як мінімум, потрібно попереджати. По-друге, це порушення принципу правової визначеності. Держава запрошувала знаних юристів брати участь у конкурсах, претендувати на посади, зазначала умови такої роботи, а потім через певний час вирішила не просто змінити умови, а звести їх до майже середньої зарплати. Це те, що не можна робити стосовно всіх людей, не кажучи вже про суддів. По-третє, ми вбачаємо абсолютну непропорційність такого втручання щодо суддів. І це очевидний наступ на незалежність судової системи. Ми провели дослідження і з'ясували, що в нашій країні близько 200 тисяч чиновників, але це зменшення заробітної плати торкнулося менше 1% з них. Та воно стосується 100% суддів. Це очевидна непропорційність. Ми розуміємо тяжке становище країни в цей час, але таке непропорційне втручання свідчить про порушення принципу незалежності судової влади", - сказала голова ВС.

За її словами, 29 травня відбудеться пленум Верховного суду з цього питання. Він вирішить, чи є підстави для звернення в Конституційний суд України.

У Харкові лікарі з Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф влаштували акцію протесту. Медики вимагали виплатити їм обіцяні 300% надбавки за роботу з коронавірусом.

Зараз ви читаєте новину «Судді Верховного суду не задоволені зниженням зарплат на час карантину». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути