субота, 25 вересня 2021 11:13

Штрафи й позбавлення волі: почали карати порушників на електросамокатах

Штрафи й позбавлення волі: почали карати  порушників на електросамокатах
В Україні почали засуджувати "самокатників". Усі вироки стосуються штрафів та умовного позбавлення волі. Фото: unian.ua

В Україні за ДТП почали карати водіїв електросамокатів. За порушення правил дорожнього руху кермувальників штрафують та навіть засуджують до умовного позбавлення волі.

В Єдиному реєстрі судових рішень зафіксовано три кримінальні справи, пов'язані з ДТП на електросамокаті, повідомляється на платформі "Опендатабот". У двох випадках суд визнав винним саме водіїв самокатів.

В одній із справ, йдеться про те, як водійка самокату їхала з дитиною тротуаром і збила жінку. Внаслідок зіткнення потерпіла отримала травми середньої тяжкості, тривалий час провела у лікарні та була змушена встановити ендопротез, аби знову мати змогу пересуватись.

У цій справі суд визнав водійку самоката винною та призначив покарання - один рік умовного ув'язнення, відшкодування вартості лікування - 112,1 тис. грн. А також моральної шкоди - 23 тис. грн та половини витрат на юридичний супровід. При цьому, права керування жінку не позбавили та повернули самокат, на якому стався інцидент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Затвердили порядок користування електросамокатами та моноколесами

У другому випадку водій самоката збив дівчину на велосипеді. Його визнали винним та призначили штраф 3,4 тис. грн. Крім того, винуватця зобов'язали сплатити потерпілій 70 тис. грн моральної шкоди та 37,2 тис. грн матеріальної.

Зараз в Україні більшість зіткнень та ДТП, пов'язаних із водінням самокатів, кваліфікуються як адміністративне порушення. В судовому реєстрі зафіксовано 16 таких справ.

За порушення ПДР за адміністративною постановою ще рік тому водії сплачували штраф 340 грн, а вже у 2021 році сума штрафу становить 850 грн.

У Києві всі сім операторів прокату електросамокатів знизили граничну швидкість до 20 км/год.

Окрім зниження граничної швидкості, оператори повноцінно запровадили зони обмеження швидкості до 14 км/год і зони повної заборони руху. Система виконує такі дії автоматично, опираючись на GPS-сигнал.

Зараз ви читаєте новину «Штрафи й позбавлення волі: почали карати порушників на електросамокатах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути