середа, 27 червня 2018 15:52

Стокгольмський синдром УПЦ МП не завадить створенню помісної церкви - експерт

Стокгольмський синдром УПЦ МП не завадить створенню помісної церкви - експерт
Олександр Саган: УПЦ МП зрослися зі своєю московською метрополією і ніяк не можуть відійти від неї. Фото: "Радіо Свобода"

Вперше за всю історію християнства делегація приїхала не просити томос, а навпаки - відмовлятися від нього.

Про це Gazeta.ua розповів релігієзнавець Олександр Саган, коментуючи делегацію митрополитів УПЦ МП, що поїхали до Вселенського патріарха та просили його не надавати томос Українській помісній церкві.

"Це унікальна ситуація, яка можлива тільки для людей з постімперською свідомостю. Вони зрослися зі своєю московською метрополією і ніяк не можуть відійти від неї. У психології це називається стокгольмський синдром (характеризується прив'язаністю жертви до кривдника. - Gazeta.ua)", - пояснює він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відбулася архієрейська нарада Української Православної Церкви, за підсумками якої зроблено важливу заяву

Шанси України отримати томос ніяк не змінилися після візиту митрополитів МП, вважає експерт.

"Ми нагнали хвилю очікування, що томос дадуть до 1030-річчя хрещення Русі. Можливо, так і буде. Але якщо це станеться трохи пізніше, це не смертельно. Ми обов'язково його отримаємо. Треба почекати, доки вирішаться всі організаційні моменти. Це історично виправдана і канонічно неминуча подія", - говорить Олександр Саган.

На його думку, після отримання томоса його противники, як от депутат Новинський, нікуди не дінуться.

"З цим нічого не зробиш. У них на законодавчому рівні є право мати іншу думку. Просто будуть люди, які свідомо ходитимуть до Московського патріархату. Він буде відповідно називатися, а не маскуватиметься під назвою "Українська православна церква". Вони навіть не є церквою. Просто об'єднання єпархії Московської патріархії в Україні. Є кілька мільйонів росіян, що проживають на території нашої держави. Не захочуть переходити до помісної церкви. Це їхнє право", - додає релігієзнавець.

Митрополити УПЦ МП разом з депутатом з "Опозиційного блоку" Вадимом Новинським поїхали до Вселенського патріарха Варфоломія у Стамбул.
До складу делегації також увійшли митрополити: Донецький і Маріупольський Іларіон, Кам'янець-Подільський і Городоцький Феодор, Бориспільський і Броварський Антоній.
Очолив її митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел – третій за старшинством в єпископаті УПЦ МП. Його вважають лідером її "проросійського крила".

Зараз ви читаєте новину «Стокгольмський синдром УПЦ МП не завадить створенню помісної церкви - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути