четвер, 11 лютого 2021 16:17

Степанов та МОЗ винні у смерті тисяч українців – Дмитро Шерембей

Україна не закупила велику кількість медичних засобів для важкохворих пацієнтів. 120 тисяч українців хворі на вірус імунодефіциту людини. Повинні двічі на день приймати ліки. У 2020 році жодної потрібної пігулки для них куплено не було. Це безпосередня відповідальність Міністерства охорони здоров'я та міністра Максима Степанова.

Про це в інтерв'ю Gazeta.ua говорить голова координаційної ради пацієнтської організації "100% Життя" Дмитро ШЕРЕМБЕЙ.

Міністерство охорони здоров'я звинувачує держпідприємство "Медичні закупівлі" у зриві закупівель ліків та медвиробів на суму 950 мільйонів гривень. Державний закупівельник навпаки – говорить про саботаж з боку МОЗ. Як ситуація виглядає насправді?

Представники Міністерства охорони здоров'я та сам особисто очільник установи Максим Степанов свідомо брешуть в очі українцям, звинувачуючи Державне підприємство "Медичні закупівлі". Будь-які заяви про непрацеспроможність "Медзакупівель", зрив якихось закупівель ліків з їх боку є простою спробою зняти відповідальність з себе. Саме керівник МОЗ Максим Степанов винний у тому, що люди з важкими хворобами, які щодня потребують дорогих препаратів, залишились без них.

Степанов очолює МОЗ майже рік. Так, цей час був важкий. Але у такий період тим паче видно, наскільки нефаховою та непрофесійною людиною він є. За Степанова МОЗ "завалило" повністю всю боротьбу з коронавірусом, підготовку України до вакцинації від цієї хвороби. Також повний крах спіткав реформу вторинної ланки. До цього додаються ще нереалізовані закупівлі по усім програмам лікування. Не ДП "Медичні закупівлі" несе за це відповідальність. Степанов - очільник системи охорони здоров'я. З політичної та практичної точки зору його давно треба було позбавити цієї посади. А з огляду на те, що своєю бездіяльністю він наніс шкоду здоров'ю українців, ще й притягти до кримінальної відповідальності.

Автор: РГК НАБУ
  Дмитро Шерембей: наша влада не закупила життєво необхідні ліки при тому, що гроші були. Вони просто лежали на рахунках цілий рік. Це абсурдна ситуація. Навіть за Януковича не пам'ятаю подібного.
Дмитро Шерембей: наша влада не закупила життєво необхідні ліки при тому, що гроші були. Вони просто лежали на рахунках цілий рік. Це абсурдна ситуація. Навіть за Януковича не пам'ятаю подібного.

Степанов не має морального, юридичного, професійного права звинувачувати ДП "Медичні закупівлі"

Чому Максим Степанов досі залишається міністром охорони здоров'я?

На жаль, через якісь підкилимні політичні домовленості смерть людей через Covid-19, відсутність ліків не є достатньою причиною для влади, щоб позбутись таких неумілих управлінців. Для пацієнтської спільноти ця ситуація виглядає незрозумілою та абсурдною. Степанов нічого не зробив, щоб забезпечити ефективну роботу державного підприємства "Медзакупівлі". Він навпаки був помічений у спробах корумпованих закупівель на початку пандемії. Мова йде про горезвісні костюми захисту для наших лікарів ("Медзакупівлі України" домовилися про придбання 90 тисяч костюмів вітчизняного виробника "Текстиль контакт" за 22,05 млн гривень. Ціна одного - 245 гривень. МОЗ вийшло на ринок в обхід МЗУ, купивши 71 тисячу китайських комбінезонів на загальну суму 34,87 млн гривень. Ціна одного - 488 гривень. - Gazeta.ua). Зараз до Степанова є претензії стосовно прозорості купівлі вакцини від Covid-19. Тобто ця людина не має морального, юридичного, професійного права звинувачувати ДП. Міністр Степанов відповідальний за тисячі смертей, яких можна було б уникнути. Для цього треба було лише закупити ліки та якісно боротися з пандемією.

Чому не змогли вчасно закупити потрібні ліки? Що стало на заваді?

За цим стоять корумповані інтереси у Міністерстві охорони здоров'я. Воно спробувало керувати державним закупівельником у ручному режимі. Коли зрозуміли, що ця система працеспроможна і не піддається зовнішнім впливам, МОЗ почав просто саботувати роботу "Медзакупівель". А найпростіша форма такого шкідництва - не авторизувати документи, не підписувати нормативні акти. Таким чином МОЗ максимально затягував розгляд будь-якої документації. Якщо провести аудит входу та виходу документів, характер переписки від державного підприємства до міністерства, буде видно, наскільки сильно останнє гальмувало реалізацію закупівель.

Важкохворим українцям доведеться знову шукати порятунку закордоном

Наскільки зараз ця проблема є критичною? Як саме вона шкодить пацієнтам?

Найпростіший приклад - люди, які мають вірус імунодефіциту. Їх майже 120 тисяч у нашій державі. У 2020 році не закупили взагалі ніяких препаратів для цієї категорії хворих. А їм потрібні не просто вітаміни. Мають приймати ліки двічі на добу, аби жити. Без цього люди з ВІЛ можуть померти. Наш фонд "100% життя" купив весь обсяг цих препаратів замість держави за міжнародну фінансову допомогу. Чомусь наша влада не мала можливості це зробити при тому, що гроші були. Вони просто лежали на рахунках цілий рік. Це абсурдна ситуація. Навіть за Януковича не пам'ятаю подібного.

Чомусь міжнародні організації цінують життя українців більше, ніж наше вітчизняне Міністерство охорони здоров'я. Почався новий рік, а ситуація не змінилась. Препарати антиретровірусної терапії, які потрібні хворим на ВІЛ, відсутні. Те саме стосується й інших хворих, наприклад, людей з онкологією. Знову доведеться шукати порятунку закордоном.

Як далі буде може розвиватись ситуація, адже конфлікт між МОЗ та "Медзакупівлями України" шкодить у першу чергу пацієнтам?

Впевнений, що за кожну смерть, яка сталась через брак ліків та недбалість, має понести відповідальність Максим Степанов. Разом з ним очільник уряду Денис Шмигаль та президент Зеленський. Виглядає ніби, що вони не знають, як шкодить очільник МОЗ на своїй посаді. Але це не так. Вони фактично заплющують на це очі, покривають подібну поведінку.

Україна ті кошти, що були виділені на протидію Covid-19, заклала в асфальт та роздала з них зарплату силовикам

Як ці конфлікти позначаються на закупівлі вакцин проти кронавірусу? У чому саме шкодять?

У травні минулого року Україна виділила 65 мільярдів гривень на боротьбу з пандемією. Влітку усі цивілізовані країни світу почали вести перемовини з ймовірними постачальниками вакцини про купівлю, календар постачань, логістику та особливості зберігання препаратів. Натомість Україна ті кошти, що були виділені на протидію Covid-19, закладає в асфальт та роздає з них зарплату силовикам. Як так вийшло, що кошти з коронавірусного фонду були реалізовані не за призначенням? На них ми могли б зарезервувати потрібну кількість вакцини, вчасно її закупити та почати щеплення населення. Також ці гроші мали піти на купівлю кисневого обладнання, фінансову допомогу лікарям. Усього цього немає. Міністр Степанов педалював таке неефективне та злочинне використання грошей, що мали піти на боротьбу з хворобою.

Національне антикорупційне бюро розслідує зловживання закупівлю вакцин проти коронавірусу. Жодних прізвищ та подробиць не називають. Це може бути провадження особисто проти міністра Степанова?

Мова йде саме про китайську вакцину CoronaVac від компанії Sinovac Biotech. У Міністерстві охорони здоров'я заявили, що китайський постачальний готовий співпрацювати з Україною тільки за посередництва харківської фірми "Лекхім". Впевнений, якщо НАБУ якісно проведе свою роботу, отримають достатню кількість доказів проти міністра Степанова. Адже не було відомо, за скільки "Лекхім" купувала вакцину безпосередньо у китайців. Оприлюднили тільки кінцеву ціну, за яку продаватиме Україні - майже 18 доларів за дозу. Це досить багато. Тож посередник міг просто наживатись на вакцині для українців. Степанов стверджував, що саме китайська компанія Sinovac Biotech вимагала вибрати одного посередника. Це - корупційна брехня. Дуже сподіваюсь, що у нашій країні через цей та інші випадки злочинної діяльності або бездіяльності міністра, Степанов опиниться на лаві підсудних. Адже мова не про гроші, а про життя людей. Цю ситуацію треба ретельно розслідувати, щоб усі наступні міністри розуміли, що вони не безкарні. Їх можуть притягнути до відповідальності.

"Від початку року Міністерство охорони здоров'я фактично цілодобово працювало над вирішенням серйозної проблеми, що виникла внаслідок численних зривів закупівель, які допустило державне підприємство "Медичні закупівлі України", - заявила сьогодні на брифінгу заступниця міністра охорони здоров'я Світлана Шаталова.

"Міністр Степанов несе відповідальність за замах на зрив 100% закупівельної номенклатури минулого року, - написав голова ДП "Медзакупівлі України" Арсен Жумаділов у Фейсбук. - Ви - нефахова людина, яка на своїй посаді періодично створює системні кризи: із запуском реформи вторинки, із запуском закупівель, із гальмуванням закупівель, із підготовкою країни до ковід, із киснем, із вакцинацією".

Зараз ви читаєте новину «Степанов та МОЗ винні у смерті тисяч українців – Дмитро Шерембей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути