субота, 02 грудня 2017 20:23

Становище УПЦ МП погіршилися за всіма позиціями

Становище УПЦ МП погіршилися за всіма позиціями
Митрополит УПЦ МП Онуфрій і Патріарх РПЦ Кирил під час Архієрейського собору. Фото: УНІАН

Повідомлення про те, що Російська православна церква оголосила Українську православну церкву Московського патріархату незалежною, не відповідає дійсності. Сталося з точністю до навпаки.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав релігієзнавець Віктор Єленський.

"Позицію Української церкви Московського патріархату зробили більш прив'язаною до Москви. І більш контрольованою. Про це свідчать кілька позицій.

По-перше, статут УПЦ МП тепер схвалюється настоятелем РПЦ Архієрейського собору, раніше цього не було.

Ім'я московського патріарха має підноситися на богослужіннях і це зафіксовано в статуті.

Адміністративні зміни, наприклад, кордонів єпархій, тепер мають бути затверджені Архієрейським собором Руської церкви.

Тепер рішення Архієрейських і Помісних соборів обов'язкові для виконання на території України.

Патріарх Кирил завжди казав, що вони не відпустять Україну і Українську Православну Церкву. Більше того, він наголошував, що питання контролю РПЦ виводиться на рівень доктрини. Патріарх Кирил також казав, що межі Російської церкви є недоторканними, неподільними і священними.

В УПЦ МП буде церковний суд як вища інстанція. Але Верховним судом буде Архієрейський собор Російської церкви. Ці суди виносять рішення щодо поведінки священників, з'ясовують дисциплінарні питання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет написав листа Архієрейському собору РПЦ

По всім цим позиціям відбулося погіршення становища УПЦ МП.

Ілюзія про незалежність створена через один пункт, а саме те, що керівний центр Української Православної Церкви Московського патріархату тепер буде знаходитися у Києві, зазначив експерт.

"Зроблено це було для того, аби у разі, коли депутати ухвалять законопроект № 4511, в якому пропонується прописати окремі відносини України з релігійними організаціями, чиї центри знаходяться на території держави-агресора, УПЦ МП може піти до суду і сказати: "Вибачте, наш центр знаходиться у Києві. І ми не підпадаємо під дію цього закону". Хоча по факту він саме для них і писався" - додав Віктор Єленський.

УПЦ МП як і була так і залишиться під владою РПЦ, каже Людмила Филипович, завідувач відділу історії релігій та практичного релігієзнавства Відділення релігієзнавства Інституту філософії НАНУ.

"Це може бути політичне рішення. Можливо росіяни відчули, що є в українському суспільстві певний супротив. І вирішили зробити таку наче подачку з барського плеча.

Щоб реально УПЦ стала незалежною, має змінитися кілька поколінь. Як в Росії, так і у нас. В наших суспільствах все ще багато людей, які не можуть мислити категоріями незалежності", - вважає вона.

У Москві на Архієрейському соборі було ухвалено рішення про надання Українській православній церкві Московського патріархату нібито більшої самостійності від РПЦ.

Зараз ви читаєте новину «Становище УПЦ МП погіршилися за всіма позиціями». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути