Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 09:47

Стало відомо, коли Суд Амстердама винесе рішення в справі скіфського золота

Стало відомо, коли Суд Амстердама винесе рішення в справі скіфського золота
Рішення буде письмовим, судове засідання не проводитимуть Фото: segodnya.ua

Апеляційний суд Амстердама у справі про приналежність колекції скіфського золота має винести рішення 14 вересня 2021 року.

Суд зазначив, що під час судового засідання у квітні було випадково оголошено не ту дату. Рішення буде письмове, судове засідання не проводитимуть. Його опублікують на офіційному сайті суду нідерландською та англійською мовами, повідомили в пресслужбі суду "Укрінформу".

Колекцію "скіфського золота" вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія. Через анексію Росією Криму (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію. Україна вимагала від музею повернути експонати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна відновила видобування золота

У грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердаму (Нідерланди) ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції "Крим - золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") повинні повернути в Україну. Російська влада назвала незаконним рішення суду щодо "скіфського золота".

11 березня 2020 року суд почав розглядати апеляцію музеїв анексованого Росією Криму на рішення про повернення колекції "скіфського золота" Україні.

Предметом сперечань є колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" і Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які були привезені для експонування в музеї Алларда Пірсона 6 лютого 2014 року в рамках виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі". Після окупації Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України.

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, коли Суд Амстердама винесе рішення в справі скіфського золота». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути