Ексклюзиви
вівторок, 29 вересня 2009 10:28

Стабільність долара похитнулась: китайська економіка наступає на п"яти

Стабільність долара похитнулась: китайська економіка наступає на п"яти

Як застеріг в понеділок президент Всесвітнього банку Роберт Зеллік, дні привілейованого положення долара добігають кінця, пише The Washington Times. "Статус долара як світової резервної валюти наділив Сполучені Штати престижем і привілеями, що не мають собі аналогів в світі: підвищив рівень життя населення, дозволив американцям десятки років брати дешеві позики і без особливих проблем споживати набагато більше, ніж вони виробляють", - пояснює журналіст Петріс Хілл.

Тепер же, відзначив Зеллік, з"являтиметься все більше альтернатив долару, оскільки світовий економічний порядок, що сформувався після Другої світової війни, швидко рушиться. Як очікується, через декілька місяців другою економікою світу стане китайська, відтіснивши японську. Минулого тижня США та інші розвинені країни офіційно визнали зростання впливу великих країн, що розвиваються, уповноваживши G20 ухвалювати основні рішення у сфері глобальної економіки. Голоси членів БРІК та інших великих країн, що розвиваються, стають вагомішими як в МВФ, так і у Всесвітньому банку. Проте нова резервна валюта виникне не відразу, і США в силах прийняти заходи для уповільнення ослаблення долару, відмітив Зеллік.

"Думка глави Всесвітнього банку відображає бесіди в кулуарах на саміті в Піттсбурзі, де росте вплив Росії та інших країн, які прагнуть до нової резервної валюти", - пише газета. У комюніке G20 міститься завуальований заклик до США уникнути інфляції і зменшити бюджетний дефіцит, щоб зберегти за доларом роль резервної валюти. Між тим в доларах досі тримають левову частку резервів більшість країн, що розвиваються, в доларах обчислюються ціни на нафту й іншу ключову сировину. Тому заміни долару в ролі резервної валюти поки не передбачається, укладають більшість фахівців з іноземної валюти. "Такі країни, як Китай, висловлюються жорстко, але вони сильно зацікавлені в стабільності долара і заниженому курсі юаня, щоб стимулювати експорт в США, зростання своєї економіки і високу зайнятість населення", - пояснив Джеффрі Ніколс з Rosland Capital.

InoPressa.ru

Зараз ви читаєте новину «Стабільність долара похитнулась: китайська економіка наступає на п"яти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути