Ексклюзиви
вівторок, 26 травня 2009 16:00

США знали про підготовку ядерного вибуху КНДР

США знали про підготовку ядерного вибуху КНДР
КНДР попередила США про свою підготовку до другого ядерного випробування менш ніж за годину до вибуху. Про це повідомив у вівторок інформаційному агентству Кіодо на умовах анонімності високопоставлений представник американської адміністрації. За його словами, повідомлення від Пхеньяну не містило яких-небудь деталей про майбутній вибух і час його проведення.

Вашингтон негайно передав отриману інформацію про ядерне випробування Китаю, Росії, Південній Кореї та Японії, підкреслив чиновник. При цьому Токіо офіційно запевняє, що повідомлення такого роду до нього не надходило.

За словами представника американської адміністрації, в попередньому порядку США оцінюють потужність проведеного в понеділок в КНДР ядерного випробування в "декілька кілотонн". На ретельний аналіз отриманої інформації піде ще декілька днів, повідомив чиновник.

На думку міжнародних експертів, друге підземне ядерне випробування Пхеньяну було приблизно в чотири рази масштабніше за попереднє, здійснене в жовтні 2006 року. Вибух, до того ж, відбувся на незначній глибині. Як повідомляє у вівторок токійські ЗМІ, експерти Організації Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань оцінюють її всього в 0,1 км.

Японські фахівці з аналізу сейсмічних хвиль роблять висновок, що епіцентр викликаного вибухом штучного землетрусу міг знаходитися на глибині від нуля до п"яти км. Вибух, за оцінкою деяких незалежних експертів, можна оцінити приблизно в 4 кілотонни в тротиловому еквіваленті. В той же час міністерства оборони Росії та Південної Кореї оголосили, що потужність приведеного в понеділок в дію ядерного пристрою могла досягати 20 кілотонн. В цьому випадку він приблизно відповідав американським атомним бомбам, скинутим в серпні 1945 року на Хіросіму та Нагасакі.

У зв"язку із заявою влади КНДР про успішне випробування ядерної зброї в понеділок відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН. Члени Радбезу "рішуче висловилися проти і висловили засудження ядерного випробування, проведеного Корейською Народно-Демократичною республікою 25 травня 2009 року". На думку ООН, дії КНДР "є явним порушенням резолюції 1718", яка стала відповіддю на ядерні випробування КНДР, проведені в жовтні 2006 року.

Як відзначив постійний представник РФ при ООН Віталій Чуркін, після 2005 року КНДР "пішла шляхом запуску балістичних ракет і проведення ядерних випробувань". Рада відреагувала на це ухваленням резолюції 1695, яка вимагала від КНДР припинити програму розвитку балістичних ракет, вказав Чуркін. "Північна Корея до цього не прислухалася", - відзначив він.

Найближчим часом проект резолюції по КНДР членам Ради Безпеки представить делегація Японії, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «США знали про підготовку ядерного вибуху КНДР». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути