Ексклюзиви
середа, 24 грудня 2008 14:41

США запропонували Грузії загальну стратегію

Керівництво США заявило про намір підписати з Грузією хартію про стратегічне партнерство.

Мова в документі піде про "розширену співпрацю" і допомогу в зміцненні безпеки і просування "демократичних і ринкових реформ". Метою такої взаємодії є "укріпити Грузію і наше партнерство, поглибити евроатлантичну інтеграцію" закавказької республіки, мовиться в заяві держдепартаменту США.

Нагадаємо, що напередодні в інтерв"ю французькому інформаційному агентству держсекретар адміністрації США Кондоліза Райс визнала, що адміністрація президента США Джорджа Буша була обізнана про намір Грузії напасти на Південну Осетію. За її словами, військова агресія, розв"язана режимом Саакашвілі відносно Південної Осетії, "не стала несподіванкою" для держадміністрації.

Більш того, буквально за місяць до початку війни сама Райс зробила візит в Тбілісі з метою "отримати від Грузії запевнення в тому, що вона не почне застосовувати силу відносно Абхазії". "З приводу Південної Осетії теж йшли переговори буквально за пару днів до того, як все це почалося", - відзначила Райс. Тепер держсекретар адміністрації США запевняє, що сигнал, який США намагалися довести до відома грузинських властей, був гранично ясний: "Вони не повинні робити яких-небудь військових дій, тому що це лише викличе у відповідь реакцію".

Оскільки Саакашвілі нехтував порадою Вашингтона, Райс розцінила серпневі події на Кавказі гранично жорстко, назвавши навіть поведінку Грузії "безвідповідальною". Втім, безвідповідальність Саакашвілі не перешкодила США запропонувати Грузії стратегічне партнерство, повідомляє "Дни.ru".

Зараз ви читаєте новину «США запропонували Грузії загальну стратегію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути