понеділок, 26 жовтня 2009 11:41

США таємно відрепетирували свої дії в Афганістані

США таємно відрепетирували свої дії в Афганістані

Пентагон провів таємні штабні навчання, аби спрогнозувати результати можливих сценаріїв дій в Афганістані. Про це 26 жовтня пише газета The Washington Post.

Виданню стало відомо, що навчаннями, які пройшли в жовтні, керував особисто голова Об"єднаного комітету начальників штабів США адмірал Майк Маллен. Військові перевірили, якими будуть результати відправки до Афганістану 44 тисяч додаткових військовослужбовців. Також під час навчань був розглянутий варіант з відправкою до Афганістану 10-15 тисяч нових солдатів. Нарешті, було перевірено, чим обернулося б збільшення афганського контингенту на 80 тисяч осіб. Але цей сценарій, як відзначає The Washington Post, не розглядався серйозно.

Який з двох перших варіантів в результаті був визнаний кращим, журналістам не повідомили. Відомо лише, що експерти під час навчань розглядали такі параметри, як реакція на дії США талібів, уряду Афганістану, влади сусіднього Пакистану і союзників з країн НАТО. Підсумки навчань адмірал Маллен обговорив з чиновниками Білого дому.

Незабаром після вступу на посаду президента США Барак Обама збільшив чисельність американських військових в Афганістані на 17 тисяч - до 50 тисяч осіб. Потім він пообіцяв прислати до Афганістану ще 4 тисячі військових. Проте військові не раз стверджували, що цього недостатньо.

Зокрема, у вересні командувач силами США і НАТО в Афганістані Стенлі Маккрістал заявив, що якщо Пентагон в 2010 році не збільшить чисельність американського контингенту на афганській території, "можливий результат, при якому перемога над бойовиками стане неможливою", повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США таємно відрепетирували свої дії в Афганістані». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути