Ексклюзиви
вівторок, 10 березня 2009 15:03

США евакуюють посольство в Судані, побоюючись помсти президента

США евакуюють посольство в Судані, побоюючись помсти президента
США почали у вівторок евакуацію допоміжного персоналу свого посольства в Судані, а найближчим часом, за деякими даними, можуть взагалі закрити його. Представник посольства повідомив, що цей захід зроблений у зв"язку з видачею Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт президента цієї африканської країни Омара аль-Башира. Його звинувачують у військових злочинах в ході збройного конфлікту в Дарфурі - західному регіоні Судану.

Днями суданська влада видворила з країни ряд міжнародних гуманітарних організацій, звинувативши їх в незаконній діяльності, зокрема, в підбурюванні громадян до свідчення проти аль-Башира. Віце-спікер парламенту Мухаммед аль-Хасан аль-Амін також пригрозив війною будь-якій державі, яка спробує затримати президента.

Всі західні країни, які ініціювали переслідування президента Судану, посилили заходи безпеки своїх посольств в Хартумі.

Ця рекомендація також пов"язана з масовими виступами, які почалися в Судані після видачі ордера на арешт аль-Башира. На думку американських дипломатів, вони можуть спричинити акти насильства щодо європейців і американців.

Не виключено, що з міркувань безпеки посольство США може найближчим часом взагалі припинити роботу в цій країні.

Нагадаємо, Омарові аль-Баширу було висунуто звинувачення за сімома пунктами. П"ять з них стосуються до злочинів проти людства і два - до військових злочинів. Звинувачення в геноциді не включені в звинувачувальний акт.

Звинувачення стосуються конфлікту в суданському регіоні Дарфур, який загострився в 2003 році. Етнічні негритянські племена, що живуть там, вимагали від арабського уряду країни більшої незалежності. У відповідь влада почали проти повстанців військову кампанію, в якій на боці уряду беруть участь озброєні угрупування арабів.

За оцінкою ООН, всього в ході конфлікту в Дарфурі близько 2,5 млн людей лишилися без даху над головою, а число загиблих сягає 300 тисяч. У 2007 році в Судані був розміщений спільний миротворчий контингент ООН та Африканського союзу.

За матеріалами: ІТАР-ТАРС, Інтерфакс.

Зараз ви читаєте новину «США евакуюють посольство в Судані, побоюючись помсти президента». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути