пʼятниця, 23 жовтня 2009 18:05

США дали Швейцарії 40 днів на екстрадицію Поланського

США дали Швейцарії 40 днів на екстрадицію Поланського

Влада США зажадала екстрадувати режисера Романа Поланського, який в даний час поміщений під варту і перебуває в швейцарській в"язниці. Про запит американської сторони, що надійшов в міністерство юстиції, в п"ятницю, 23 жовтня, повідомляється на сайті уряду Швейцарії.

Згідно з текстом повідомлення, швейцарське міністерство юстиції отримало запит про екстрадицію Поланського від американського посольства в Берні напередодні. На ухвалення рішення з цього питання у швейцарської сторони є 40 днів. За цей час слідчим, які займаються справою Поланського, належить вислухати позицію самого режисера і його адвокатів. На основі отриманих даних Швейцарія зробить висновок про можливість екстрадиції режисера. При цьому Поланському нададуть можливість подати протест проти видачі американській владі.

У основу запиту про екстрадицію режисера покладений виписаний Вищим судом штату Каліфорнія ордер від 1 лютого 1978 року. У документі йдеться, що підставою для передачі Поланського США є той факт, що він проігнорував засідання суду в 1978 році - таким чином, його знаходження на волі останніми роками можна вважати незаконним.

Як сам Поланськи відреагував на вимогу США, невідомо. Адвокати обвинуваченого поки не прокоментували ситуацію.

Роман Поланськи, якого звинувачують в скоєному в 1977 році розбещенні 13-річної Саманти Геймер, був заарештований і поміщений під варту в Цюріху 26 вересня. Пізніше режисер направив запит про звільнення, проте 20 жовтня суд залишив документ без задоволення. Того ж дня стало відомо, що Швейцарія попередила США про приїзд Поланського до країни, після чого американська сторона підготувала ордер на арешт кінорежисера.

Згідно з матеріалами справи Поланського, в 1977 році режисер напоїв шампанським зі снодійним, а потім зґвалтував неповнолітню Геймер. Пізніше на суді режисер частково визнав свою провину, але ще до того, як розгляд завершився, він виїхав із США до Франції, де і жив останніми роками. У 1993 році Поланськи виплатив велику грошову компенсацію Саманті Геймер, після чого вона відмовилася від претензій до режисера, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «США дали Швейцарії 40 днів на екстрадицію Поланського». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути