пʼятниця, 04 листопада 2022 03:25

Споживання кави при вагітності впливає на зріст майбутніх дітей: дослідження

Споживання кави при вагітності впливає на зріст майбутніх дітей: дослідження
Жінки, які споживають навіть помірні дози кофеїну в першому триместрі вагітності, народжують дітей на зріст трохи нижче середнього. Фото: naked-science

Жінки, які споживають навіть помірні дози кофеїну в першому триместрі вагітності, народжують дітей на зріст трохи нижче середнього.

До восьми років різниця сягає вже двох см. Таких висновків дійшли американські вчені з Національного інституту здоров'я. Вони проаналізували результати двох досліджень, у ході яких спостерігали за кількома сотнями вагітних, а потім ще вісім років за їхніми дітьми, пише Jama Network Open.

Вчені вимірювали в крові жінок рівні кофеїну та його метаболіту параксантину. Ці дані команда зіставила зі зростанням та вагою новонароджених та підрослих дітей.

Вплив кофеїну на цей показник простежувався навіть у дітей матерів, які споживали менше 50 мг кофеїну на добу при рекомендованому рівні до 200 мг – тобто не зловживали напоєм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зміниться ваше тіло й здоров'я, якщо приймати холодний душ: корисні поради

Вчені припустили, що кофеїн потрапляє від матері до плоду, коли той ще не здатний утилізувати його так само, як організм дорослої людини. Стимулятор накопичується у тканинах та порушує нормальну реакцію на гормони росту.

Втім, поки це лише припущення: саме дослідження не демонструє ні механізмів, ні причинно-наслідкового зв'язку, а лише вказує на кореляцію між помірними і великими кількостями кофеїну в крові вагітних жінок і зростанням малюків, що народилися у них.

Щороку понад 100 тис. українців, третина з яких молодше 65 років, стають жертвами інсульту.

Розвиток інсульту можуть супроводжувати симптоми, що виникають раптово. Запам'ятати їх можна за абревіатурою МОЗОК-Час, повідомляє МОЗ України.

За якими ознаками можна запідозрити інсульт у людини поруч чи в себе.

Зараз ви читаєте новину «Споживання кави при вагітності впливає на зріст майбутніх дітей: дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути