середа, 07 грудня 2011 22:49

Спалахи на Сонці руйнують Місяць

Спалахи на Сонці руйнують Місяць

Американські вчені стверджують, що спалахи на Сонці та пов'язані з ними викиди плазми призводять до сильної ерозії місячної поверхні й забирають у космос по 100-200 тонн грунту за кілька днів.

Про це дослідники заявили на конференції Американського геофізичного союзу в Сан-Франциско. Вчені досліджували вплив сонячної активності на поверхню Місяця і на екзосферу, що її оточує - найтоншу газову оболонку, яка в десять мільярдів разів рідша за земну атмосферу.

Зокрема, науковці вперше розрахували вплив на поверхню Місяця сонячних корональних викидів - мільярдів тонн плазми, які викидає Сонце під час періодів активності.

"Ми виявили, що, коли хмара плазми досягає Місяця, вона діє як піскоструменевий апарат, і здирає летючі речовини з поверхні", - сказав керівник проекту DREAM Вільям Фаррелл.

За його словами, математичні моделі показують, що близько 100-200 тонн місячної речовини можуть бути здуті з місячної поверхні у час типового дводенного проходження коронального викиду. Він також додав, що видування речовини з поверхні під дією сонячного вітру - постійного потоку заряджених частинок від Сонця -є одним із процесів, завдяки яким і формується місячна екзосфера.

"Проте наша модель показує, що корональні викиди діють в 50 разів ефективніше, ніж інші процеси", - зазнаив керівник дослідження Розмарі Кіллен.

Плазма корональних викидів сильніше видуває місячну речовину не тільки тому, що її потік відрізняється більш високою швидкістю і щільністю, ніж звичайний сонячний вітер, але й тому, що в ньому більше важких іонів.

Вчені зазначають, що майбутня місячна місія NASA - апарат LADEE, запуск якого призначений на 2013 рік - зможе перевірити ці припущення.

Адже корональні викиди здатні викинути атоми з місячної поверхні на висоту орбіти LADEE - 20-50 кілометрів.

Зараз ви читаєте новину «Спалахи на Сонці руйнують Місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути