понеділок, 08 січня 2018 20:23

Створити з нуля нові спецслужби не вийде - колишній заступник голови СБУ

Створити з нуля нові спецслужби не вийде -  колишній заступник голови СБУ
Левус: Одні з найкращих співробітників, яких маємо сьогодні, - з Криму. ФОТО: nfront.org.ua

Не можна повністю розпускати СБУ. Заклики до цього — чистий популізм. Ті, хто цього вимагає, не розуміють дійсного стану справ у спецслужбах, вважає колишній заступник голови СБУ, депутат партії "Народний фронт" Андрій Левус.

"Точка зору у різних популярних виданнях, що треба розпустити СБУ, створити з нуля - це чистий популізм. Втратимо дуже якісних людей. Через війну вже пройшли тисячі співробітників спецслужб (всього - 9 тисяч. — Gazeta.ua), близько сорока — загинуло. Одні з найкращих співробітників, яких маємо сьогодні, - з Криму. Вони дуже мотивовані, щоб повернути території. Тобто нам треба зберегти те, що є, реформувати його, демілітаризувати, набрати талановиту молодь", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У державі без політичних еліт спецслужби завжди будуть слабкими - експерт

За словами експерта, демілітаризація окремих підрозділів — вимога часу. Офіцерське звання і фізичні нормативи не дають можливості залучити хороших аналітиків, спеціалістів по інформаційній безпеці.

"Ми з цією проблемою зіштовхнулися у 2015-му році. Залучити людей на нормальну зарплату і посаду, щоб людина була вбудована в структуру, розуміла своє майбутнє — неможливо. Потрібна спецперевірка, офіцерське звання від майора і вище, якщо на серйозну посаду. Це нелогічно.

У 2014-му році багато випускників британських вузів, американських, спеціалістів по інформаційній безпеці — українці за походженням — зверталися до нас: ми готові приїхати і працювати. Але ми не завжди могли залучити людину на роботу, були потрібні всі ці мілітаризовані речі.

Ми не можемо залучити світлі голови для аналітичної роботи, для прогнозування тільки через певні радянські стандарти. Деякі інструкції підписані 1967-м і 1980-м роками", - сказав Левус.

У 2016 році президент України пообіцяв докорінно змінити Служби безпеки України. Реформа досі не відбулася. Думки експертів розділилися. Одні вважають, що спецслужба має бути повністю оновлена, інші — що має бути збережений основний склад.

Зараз ви читаєте новину «Створити з нуля нові спецслужби не вийде - колишній заступник голови СБУ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути