Ексклюзиви
четвер, 03 липня 2008 14:26

Сучасні греки повторили подвиг Ясона і аргонавтів (ФОТО)

Легендарний корабель "Арго", побудований в грецькому місті Волос відповідно до міфу про аргонавтів, відправився 14 червня в науково-експериментальне плавання з Егейського і Адріатичного морів до Венеції.

Корабель є копією античної пентеконтери — одноярусної галери з п"ятдесятьма веслярами та допоміжним вітрилом. Побудовано галеру за стародавньою технологією з використанням місцевої деревини і вона є копією суден XIV сторіччя до нашої ери, споріднених iз тими "міцнопалубними, чорнобокими" кораблям, які описує в своїх поемах Гомер.

Спочатку корабель повинен був відправитися до грузинського порту Поті, де сучасні дослідники локалізують стародавню Колхіду — мету мандрівки аргонавтів. Проте, як заявляє мерія Волоса, уряд Туреччини, яка контролює чорноморські протоки, відмовився гарантувати безпеку судна. У результаті оргкомітет плавання вирішив змінити маршрут плавання, і корабель попрямує з Егейського до Адріатичного моря. Як твердять організатори, цей маршрут відповідає первинному за довжиною, складністю та часом його проходження.

Сучасний "Арго" має пройти близько 1,2 тисячі морських миль, щоб закінчити плавання 12 серпня у Венеції. Планується, що "Арго" покриватиме від 10 до 45 миль щодня і зайде в 37 портів. Його супроводитиме сучасне судно, де веслярі зможуть відпочивати, а також почесний ескорт із катерів грецької берегової охорони.


Сьогодні судно пройшло Коринфський канал, що сполучає Саронічний залив Егейського і Коринфський залив Іонічного морів. Довжина каналу складає 6 км. Стіни каналу природного походження, їх висота подекуди сягає 75 метрів.

У ході своєї мандрівки "Арго" підніме шість прапорів за числом країн, у водах яких побуває (Греція, Албанія, Чорногорія, Хорватія, Словенія, Італія).

"Міф про похід аргонавтів — це вираження нашої історії, повне символізму і таємниці, але, передусім, це — культурна мандрівка", — заявив спікер грецького парламенту Димітріс Сіуфас, вітаючи учасників плавання.

Незважаючи на те, що сучасний "Арго" наслідує зразки зі стародавніх міфів, перед початком плавання судно, як і належить в православній Греції, освятили.

Згідно зі стародавньою легендою, герой Ясон відправився з Іолка (неподалік від нинішнього Волоса) до Колхіди (чорноморське узбережжя Грузії) за золотим руном чарівного барана, яке потрібно було повернути до Греції. У пригодах Ясона брали участь знамениті учасники його команди — Геракл, Орфей, Пелей, близнюки Кастор і Полідевк. За допомогою дочки колхідського царя чарівниці Медеї вони перемогли дракона, який охороняв руно, і втекли з Колхіди разом із Медеєю, з якою згодом одружився Ясон. Як передбачають учені, в міфі про похід аргонавтів відбилися справжні військові походи стародавніх греків уздовж узбережжя Чорного моря.

Фото Reuters


За матеріалами РИА Новости
Зараз ви читаєте новину «Сучасні греки повторили подвиг Ясона і аргонавтів (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути