вівторок, 04 серпня 2009 12:58

Соратник бен Ладена розкритикував Обаму і запропонував "перемир"я"

Соратник бен Ладена розкритикував Обаму і запропонував "перемир"я"

Айман аз-Завахірі, друга людина в "Аль-Каїді", запропонував президенту США Бараку Обамі "перемир"я" в обмін на виведення американських військ з Афганістану і з мусульманських країн Близького Сходу. У новому півторагодинному відео він відзначив, що Америка програла війну з терором, і тому Обама намагається говорити про зближення з мусульманами.

У відеозверненні аз-Завахірі розкритикував промову, вимовлену американським лідером в Каїрі на початку червня. З цього виходить, що опублікованому в інтернеті запису вже близько двох місяців. Проте, ватажок-утікач терористів в курсі поточних подій в світі.

За словами аз-Завахірі, "Аль-Каїда" переадресує Обамі пропозицію, яку бен Ладен зробив президенту Джорджу Бушу в 2006 році. Тоді він зажадав, щоб американські сили пішли з Афганістану і з Близького Сходу. У минулому "Аль-Каїда" деколи пропонувала перемир"я перед черговою атакою.

Велику частину інтерв"ю ідеолог терористів присвятив війні в Афганістані і спробам відповісти на промову Обами, звернену до мусульманського світу. Він запевнив, що війна в Афганістані закінчилася поразкою американських сил. Антитерористичну кампанію, розпочату після 11 вересня 2001 року, аз-Завахірі назвав провальною. Через це Обама і заговорив про примирення з мусульманами, упевнений помічник бен Ладена.

Аз-Завахірі активно підкреслював, що мусульманський джихад - це відповідь на американську агресію. "Моджахеди відкрили двері для початку нових відносин, але вони (американці) упевнені, що їхні відносини з мусульманським світом повинні бути засновані на тому, щоб шкодити нам і пригноблювати нас", - заявив терорист.

"Що нового приніс нам Обама? - запитує аз-Завахірі. - Він приніс нам бомбардування Гази, де загинула тисяча мучеників. Він приніс нам розорення Афганістану, Іраку і Пакистану? Що ще? Він розширив американські в"язниці, щоб вони могли прийняти більше безвинних мусульман".

Критика Обами за спроби зближення з мусульманським світом показують, що "Аль-Каїда" боїться дипломатичних успіхів американського президента, вважає колишній глава антитерористичного центру ЦРУ Роберт Гренье. За даними соціологічних опитувань, останнім часом ставлення до зовнішньої політики США в світі дещо покращилось.

Окрім іншого, "Аль-Каїда" звинувачує Обаму в тому, що насправді він не хоче створення незалежної палестинської держави. "Створити дві держави і зупинити ізраїльські поселення обіцяв ще Буш, так що ж нового? Це злочин сіоністів-хрестоносців проти мусульман продовжується з Другої світової війни", - заявив Аз-Завахірі. Він знов назвав Ізраїль злочинною країною і зажадав її знищити.

Айман аз-Завахірі - один з найактивнішо розшукуваних терористів. За його голову, як і за голову Усами бен Ладена, призначена нагорода в 25 млн доларів, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Соратник бен Ладена розкритикував Обаму і запропонував "перемир"я"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути