Ексклюзиви
середа, 21 вересня 2022 05:05

Сьогодні велике свято - українці відзначають Різдво Богородиці

Сьогодні велике свято - українці відзначають Різдво Богородиці
Сьогодні відзначають Різдво Богородиці. Фото: intermarium.news

Сьогодні, 21 вересня, православні віряни відзначають Різдво Пресвятої Богородиці. Це одна із найважливіших 12 церковних дат.

Вперше її почали святкувати ще в ІV ст. Gazeta.ua пропонує більше дізнатися про народження Діви Марії.

Вона зі знатної родини. Батько Іоаким походив з царського роду, від коліна Іудового, від дому Давидового, до нащадків якого відносилося біблійне пророцтво про народження Месії. Її мати, Анна, з високого священицького роду і вела родовід від коліна Левиного, від дому Ааронового.

Народження Богородиці було першим чудом у ланцюзі подій, пов'язаних з історією спасіння світу. Іоаким та Анна не могли мати дітей. У іудеїв безпліддя вважали великим нещастям, посланим Богом за гріхи. Бездітних зневажали й навіть обмежували у багатьох громадських справах.

Уже в літньому віці, молячись Богові про нащадка, Іоаким хотів принести у храмі жертву, але первосвященик її не прийняв. Тоді він пішов у пустелю і дав обітницю постувати доти, доки Господь не почує його молитви.

Дізнавшись про образу чоловіка, Анна плакала та молилась. Тоді з'явився ангел і сказав, що в неї народиться донька, і назвати її необхідно Марія. Вона принесе світові спасіння. Таке ж пророцтво побачив Іоаким.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День янгола 21 вересня - хто сьогодні іменинник та чому цей день особливий

Згодом жінка завагітніла. Марія з'явилася на світ у будинку Йоакима, який розташовувався в північно-східній частині Єрусалиму. Зараз це територія Мусульманського кварталу Старого міста, біля Левових воріт. На тому місці побудований монастир святої Анни, на першому поверсі є церква на честь Різдва Богородиці. Під самою будівлею збереглася печера, яка була, за переказом, частиною будинку Йоакима.

21 вересня в церкві влаштовують святкове богослужіння. Прихожани моляться про родинне щастя та дітей. При цьому вважають, що прохання вагітної жінки про здоров'я та хорошу долю її майбутньої дитини має особливу силу, тому здійсниться.

20 вересня православні віряни відзначали Передсвято Різдва Пресвятої Богородиці. У церкві готувалися до одного із 12 великих християнських свят - народження Діви Марії, матері Ісуса Христа.

Діва Марія вважається покровителькою сім'ї. Тому сьогодні та завтра варто приділити більше уваги родині, менше сперечатися. Господині ж готують святкові страви. Чим багатшим буде стіл на Різдво Богородиці, тим краще.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні велике свято - українці відзначають Різдво Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути