Ексклюзиви
понеділок, 27 січня 2020 09:52

Сьогодні світ вшановує пам'ять жертв Голокосту

Сьогодні світ вшановує пам'ять жертв Голокосту
Близько 6 млн євреїв вбили протягом Голокосту. Фото: yadvashem.org

Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту. Україна на державному рівні вшановує жертв трагедії з 2012 року.

У цей день в 1945 році війська 1-го українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Цей табір став у сучасному світі символом нацистських злочинів, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Голокост євреїв на окупованій нацистами території СРСР відрізнявся від подібних заходів у Європі. Там людей заганяли в гетто, з часом могли відправити до місць масових знищень у газових камерах. На українських землях більшість єврейського населення загинуло від куль у протитанкових ямах. Їх викопали ще за радянської влади військовополонені, місцеве населення чи самі жертви.

"Акції зачисток" уперше провели айнзацгрупи на території окупованої Галичини. Протягом тижня внаслідок погромів, ініційованих нацистами, у Львові загинули 6 тис. євреїв. "Остаточне вирішення" призвело до знищення євреїв Галичини у таборах і гетто Тернополя, Дрогобича, Борислава, Сколе, Стрия та інших міст. Загалом загинуло 610 тис. євреїв.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Домовились, які народи вважати жертвами геноциду

Варто нагадати, що Голокост з грецької перекладається як "всеспалення" й означає систематичне переслідування і знищення (геноцид) євреїв нацистською Німеччиною і колабораціоністами протягом 1933-1945 років. У ширшому розумінні, голокост - систематичне гоніння і знищення людей за ознакою їхньої расової, етнічної, національної приналежності, сексуальної орієнтації або генетичного типу як неповноцінних, шкідливих.

Офіційно визнано, що близько 6 млн євреїв вбили протягом Голокосту, з них до 2,5 млн - на території колишнього Радянського Союзу.

У понеділок, 27 січня, по всій Україні пройдуть пам'ятні церемонії, жалобні заходи, меморіальні виставки та інші заходи до Дня пам'яті жертв Голокосту. В Україні і по всьому світу будуть згадувати євреїв, які були знищені нацистською машиною Голокосту тільки за те, що вони були євреями.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні світ вшановує пам'ять жертв Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути