вівторок, 11 вересня 2007 16:47

Сьогодні Ефіопія святкує новий рік

У всьому світі сьогодні 11 вересня 2007 року. Проте в Ефіопії, яка слідує унікальному коптському календарю, що відстає від григоріанського на сім років, сьогоднішній день - останній передноворічний день того, що йде 1999 року, завтра жителі Ефіопії прокинуться в новому тисячолітті. Власті сподівалися, що святкування нового року перетвориться на широкі гуляння, які принесуть величезний прибуток, проте все йде не так, як було задумано.

Передбачалося, що можливість відсвяткувати настання нового тисячоліття удруге приверне в місто сотні туристів. Туристичні компанії чекали до 300 тисяч гостей, а також прибуття представників величезної ефіопської діаспори, що побажали відзначити цей день з своїми сім"ями, так що міські готелі готувалися прийняти всіх бажаючих.

Був запланований грандіозний концерт на міській арені, відкриття якої було приурочене до цієї події. З чуток, в концерті повинні були взяти участь Бейонс, Джанет Джексон і навіть сам Майкл Джексон. Десятиденний ярмарок, що представляє вишукування ефіопської кулінарії, був відкритий на площі Меськель, а знаменитий ефіопський стайєр Хайлі Гебреселассі, повинен був очолити пробіг столичними вулицями, присвячений видатним досягненням ефіопських бігунів.

Уряд вважав, що ці торжества допоможуть поліпшити образ Ефіопії - країни, що "лідирує" в області порушення прав людини і все більш авторитарним правлінням.

Прибули всього лише 25 тисяч туристів, менше десятої частини з того, що очікувалося. Ще напередодні вранці можна було замовити номер в одному з головних готелів Аддіс-Абеби. Пробіг і кулінарний ярмарок були відмінені через загрозу терактів - нагадування про нестабільну ситуацію в регіоні Африканського Рогу і про напружені відносини Ефіопії з її сусідом, Ерітрєєю.

Запланований концерт, який тепер передбачалося назвати "Чорні горошини очей", був розкритикований місцевими властями через дорожнечу. Ціна найдешевших квитків склала 1500 бирров (85 фунтів стерлінгів), що в два рази перевищує розмір місячної зарплати держслужбовця.

Коптська православна церква, заснована в 451 році, налічує більше 15 млн. прихожан. Це в основному єгиптяни. Вона відкололася від Католицької церкви і Східної православної церкви після Халкедонського собору, коли зайняла самостійну позицію з догматичного питання про природу Христа. Копти дотримуються віри в те, що Христос володіє божественною природою і ніколи не був людиною, пише Independent.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні Ефіопія святкує новий рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути