Ексклюзиви
субота, 08 жовтня 2022 05:05

Сьогодні церква вшановує святого, який зцілює людей

8 жовтня православна церква вшановує пам'ять подвижника Сергія Радонезького.

Святий народився поблизу Ростова в родині служилого боярина Кирила і його дружини Марії. Під час народження він отримав ім'я Варфоломій. Після смерті батьків юнак вирушив до Хотьківсько-Покровського монастиря, однак там він пробув недовго. Прагнучи до усамітнення, разом із братом Варфоломій заснував пустель на березі річки Кончури посеред глухого Радонезького бору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День ангела 8 жовтня святкують три особливі чоловічі імені

У 23 роки Варфоломій прийняв постриг з ім'ям Сергій. Через деякий час до нього почали стікатися ченці і утворилася обитель, згодом що перетворилися на Троїце-Сергієву лавру. Сергій, який став її ігуменом, прославився своєю смиренністю і працьовитістю.

Автор: pravmir.ru
 

Він заборонив братії приймати милостиню і звелів ченцям жити тільки від своєї праці. Пізніше Сергій заснував ще кілька монастирів: Благовіщенський на Киржачі, Старо-Голутвин поблизу Коломни, Висоцький і Георгіївський на Клязьмі. Настоятелями в цих оселях стали його учні.

Сергій Радонезький зробив безліч див. За переказами, одного разу він навіть воскресив померлу дитину. Люди приходили до нього для зцілення, а іноді і просто для того, щоб побачити святого. Сергій був славним також тим, що часто мирив ворожих князів, переконуючи їх підкоритися Великому князю московському. Завдяки цьому, до часу Куликовської битви майже всі руські князі визнали верховенство князя Дмитра Івановича і виступили разом із ним одним військом. Вирушаючи на битву, московський князь приїхав за благословенням до Сергія, який передрік йому перемогу, а також відпустив в похід двох своїх ченців: Пересвіту і Ослябю.

В народі день 8 жовтня прозвали Курник або Капустки. Святого Сергія Радонежського, якого шанують сьогодні в церкві, вважали охоронцем курок.

Селянські урочистості обов'язково готували страви на основі курячого м'яса. Цього дня селяни різали курок на продаж, а також рубали і квасили капусту. Існує повір'я, що якщо почати це робити раніше, то потім вона обов'язково скисне.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні церква вшановує святого, який зцілює людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути