Ексклюзиви
неділя, 18 березня 2018 20:23

Соціолог розповів, чому українці не підтримують молодих чесних політиків

Соціолог розповів, чому українці не підтримують молодих чесних політиків
Олексій Антипович: У наших дослідженнях є категорія "інше". Хочемо голосувати за іншого президента, іншу партію, але не знаємо, за яку. Ці всі дістали, дайте нових. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Українці хочуть нових лідерів, а в результаті все одно обирають старих і прогнозованих. Основна причина — український консерватизм.

Про це розповів соціолог, керівник соціологічної групи "Рейтинг" Олексій Антипович.

"Українець голосує і розчаровується. Розуміє, що стає на граблі, але нічого не може змінити. Якщо пропонувати гречку, називатиме всіх покидьками і братиме. Громадяни розуміють, що можуть впливати на владу. Але це не означає, що ми будемо робити раціональний вибір. Українець голосує серцем. Банальний приклад — Олег Ляшко. Всі розуміють, що це шоумен. Але наші люди хочуть дивитися це шоу. Рейтинги Святослава Вакарчука чи Володимира Зеленського — теж вистава. Це неусвідомлений вибір. Якщо політика брудна, краще дивитися на шоу, ніж знову розчаровуватися", - говорить він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко готує "шокову терапію" - ЗМІ

В українському суспільстві є запит на нового сильного лідера.

"Політика - дзеркало суспільства. Можна оцінити рейтинги молодих політиків, які вже в парламенті або на підступах до нього. Вони - професіонали. Пішли в політику не для того, щоб займатися бізнесом, а змінювати державу. Якщо об'єднати їх рейтинг, вийде не більше одного відсотка. Це тому, що українці їм теж не вірять. У наших дослідженнях є категорія "інше". Хочемо голосувати за іншого президента, іншу партію, але не знаємо, за яку. Ці всі дістали, дайте нових. Настануть вибори - інші відомі, впливові, сильні не з'явиться. І ми підемо голосувати за тих, хто є. Тимошенко підтримують, бо вона дає відчуття стабільності, передбачуваності. Є запит на сильного лідера, який може вирішити всі питання. В сприйнятті громадян вона саме така. Українець не дивиться на минуле. Ми не можемо згадати, що робив попередній прем'єр-міністр. Живемо для завтрашнього дня", - підсумував він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ідеальні вибори - це коли українець віддасть 5 тис. грн за право голосувати

Інтерв'ю з Олексієм Антиповичем читайте в журналі "Країна" від 22 березня.

Зараз ви читаєте новину «Соціолог розповів, чому українці не підтримують молодих чесних політиків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути