четвер, 29 травня 2014 11:49

Події в Абхазії сколихнуть Північний Кавказ - Шмулевич

Події в Абхазії сколихнуть Північний Кавказ - Шмулевич
Фото: www.aboutru.com

З 27 травня в столиці Абхазії Сухумі масові виступи проти діючої влади. Опозиція вимагає відставки керівництва невизнаної республіки. Мітингувальники звинувачують владу у корупції та нецілевому використанні російських грошей, які Москва надає Абхазії.
- У абхазів є національна форма правління — національні зібрання, - каже в інтерв'ю для Gazeta.ua ізраїльський політолог, радник черкеських громадських організацій, Авраам Шмулевич. - Десять тисяч чоловік на вулиці для стотисячного народу  - це дуже серйозно. Варто також пам'ятати, що абхази - озброєне суспільство. У багатьох з них є зброя на руках. Хоча зіткнення пройшли без серйозного протистояння, як це було в Києві.

У чому причина хвилювань в Абхазії?
- По-перш, в абхазькому суспільстві є досить стійке переконання в тому, що діяча влада корумпована. По-друге, в останні роки Росія та Абхазія дуже зблизились. Політична система Абхазії почала набирати все більше притаманних для Москви недуг — корупція та жорстка вертикаль влади. Та абхазьке суспільство відмінне від російського. Є традиційно-кланові механізми самоорганізації. Це з одного боку не дає їм можливості модернізуватись. З іншого — створює характерні для кланового суспільства форми організації, які можуть протидіяти державній владі.


Чому не популярний президент?
- Окрім корупції, є дві головні причини. Перша: великий резонанс в Абхазії викликало бажання Анкваба дати грузинам Гальського району громадянство. Абхазам це не подобається. Особливо ветеранам війни з Грузією. Бо сьогодні в країні абхазів менше 50% (населення Абхазії за різними даними від 174 до 240 тисяч чоловік — Gazeta.ua). В Абхазії етнократичний режим, влада належить одному етносу. А тут Анкваба хоче дати грузинам громадянство. У нього був прагматичний електоральний розрахунок. Етнічні меншини в авторитарних суспільствах традиційно підтримують центральну владу, якщо та добре до них ставиться. Друге: бажання дозволити іноземцям купувати нерухомість в Абхазії. Це означає, що російський капітал за п'ять хвилин скупить все, що схоче. Москва лобіювала це рішення. Це теж одна з причин виходу людей на вулиці. 


Яка роль Росії?
- Це питання залишається відкритим. Що потрібно Москві від Абхазії — будівництво залізниці з Росії через Абхазію і Грузії до Вірменії та Ірану. Це вже геополітика. Через олімпіаду та агресію в Україні це питання на певний час відклали. Але Москва буде протягувати будівництво залізниці. Бо є необхідність озброювати Вірменію й мати вихід на Іран. Олександр Анкваб намагається це гальмувати. Мабуть, він вважає, що після побудови залізниці навіть крихти незалежності Абхазії будуть втрачені. Цікаво, що лідер опозиції - Рауль Хаджимба - був працівником КДБ. Тоді як Анкваб працював раніше в грузинській міліції. Тому Хаджимба звинувачують у тому, що він ставленик Кремля. Наскільки це правда? Важко сказати, бо всі діють досить обережно. Москва прямо не показує свої плани. Але головне що треба Кремлю від Абхазії — залізниця. Абхази саботують. До анексію Криму і після були заклики приєднання Абхазії до складу РФ. Анкваб цьому пручатиметься. Російська влада його недолюблює. Він розглядається як занадто незалежний політик. Тому заміна його на більш піддатливу фігуру цілком вкладається в план приєднання Абхазії до Росії.

Події в Україні могли мати якійсь вплив на cитуацію  в Абхазії?
- Те, що відбувається в Україні має вплив на всіх. Вважається, що Кремль боявся Майдану через можливий влив на росіян. Але, на мій погляд, страхи Москви марні. Майдан для росіян, навіть для лібералів, які щиро не люблять Путіна, не зрозуміла річ. Вони не розуміють цього явища і не здатні його відтворити. У плані відносин людини та влади — українці та росіяни два дуже різні народи. А от події на Сході України, а вірніше те, як це подається в російських медіа — справжній російський бунт. І тут росіяни думають: якщо жителям Донецька можна, то чому жителям Сибіру чи Ростова не може? Події в Абхазії - це перша ластівка  інформаційного накачування українськими новинами, які робились протягом останніх місяців. Абхазьке суспільство повністю на проросійських позиціях. Там домінують російські медіа. Але ось це інформаційне накачування "російською весною" дуже небезпечно для Росії і Північного Кавказу.

Чому?
- Бо  при певних умовах події в Абхазії сколихнуть Північний Кавказ. Якщо абхазька революція переможе, то це стане небезпечним прецедентом.

На які республіки події в Абхазії можуть вплинути?
- Абсолютна на всіх. Черкеські республіки (Адигея, Кабардино-Балкарія, Карачаєво-Черкесія - Gazeta.ua) , Дагестан, Чечню, Інгушетію. Вони всі зараз дивляться на Абхазію. Соціально-економічна ситуація на Північному Кавказі така, що економічно незалежних людей там практично немає. Робочі місця цілеспрямовано не створюються. Російська влада тримається за рахунок відсутності альтернативи. Еліта отримує фінансову підтримку з Москви. Але це вплине не так навіть на північнокавказькі народи, як на етнічних росіян Півдня Росії — Ростовська область, Краснодарський та Ставропольський край. Тому цілком можливо, що події на Сході України матимуть наслідки як для козаків, так і для кавказців.

Зараз ви читаєте новину «Події в Абхазії сколихнуть Північний Кавказ - Шмулевич». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути