Ексклюзиви
субота, 29 листопада 2014 12:14

Щоб зупинити війну достатньо політичної волі. А її у нашої влади немає – Монтян
10

Відомий київський адвокат Тетяна Монтян, 42 роки, вважає, що війну на Сході України зможуть зупинити лише домовленості з представниками окупованих територій. Про це вона розповіла під час своєї відкритої лекції "Основи суспільствознавства" для киян та переселенців зі Сходу та Криму.

"Розв'язати війну просто, а зупинити її важко. Заставити людей вбивати одне одного доволі складно. Задіяли пропагандистську машину. Розвинули тему розподілу на "підлих укропів" та "мерзенних колорадів", поширили це з різних ретрансляторів і натравили одне на одного" – зауважує лідер партії "Спільна дія"

За її словами представники влади та олігархи заробляють на цій війні та не зацікавлені у її закінченні.

"З'явився натовп людей, які вирішили на війні заробити. Це ті, хто "пиляли" гроші на АТО. Нагадаю, уряд виділив 68 мільярдів гривень. А утримує армію хто? Волонтери. У мене питання: куди поділися гроші? Почались тендери в Міноборони. Краса. Відкати, розпилювання бюджету. Я вже мовчу про натовпи "приватних" армій, які шаряться по всьому Сходу і віджимають одне в одного активи, що якимось дивом вціліли. І поки вони не повіджимають все, що залишилось і не розвалять все, що встояло – війна не закінчиться"

"Щоб зупинити війну – достатньо політичної волі. А її у нашої влади немає. Бо треба домовлятися і визнати, що крім "мерзенних колорадів" там живуть такі самі люди, але забембані з іншого ретранслятора. Треба розмовляти, бо коли люди говорять, вони не стріляють"

Жінка закликає людей не йти "воювати заради олігархів", а тим, хто не хоче брати участі у війні дезертирувати.

"Не варто займати чиюсь сторону в цій війні. Ні так званих "ватніків" чи "вишиватніків". Припиніть цей гон, ми всі однакові. Будьте "адекватніками". Нас всіх грабують за абсолютно однаковими схемами. Викиньте телевізор. Не слухайте пропаганду і всю цю псевдопатріотичну маячню. Бо як правильно сказав колись Черчіль "Розпалюють війни і ведуть пафосні розмови зазвичай ті, кого на цій війні навіть ноги не буде". Якщо хтось штовхає пафосні речі зі зброєю в руках – це означає, що він покидьок і негідник. А якщо ще й іде воювати – то таких треба лікувати".

"Здорова людина не може йти воювати невідомо за що в громадянській війні. Як можна воювати через якісь абстракції, що існують лише в мозку політтехнологів і придумані виключно для того, щоб олігархи могли помірятися ресурсами. Сьогодні вони повоювали руками пушечного м'яса, завтра поговорили, бухнули і вирішили, що все прекрасно, а трупи не вернеш. – зазначила Монтян. Зверніть увагу, що бомблять вибірково. Особливих руйнацій цінних активів не спостерігається, а якщо і розбомбили, то ці активи належать ворогам тих, з якої сторони прилетіли снаряди. Бомблять те, що немає жодної цінності. Не чіпають те, що ще можна віджати"

Монтян стверджує, що держава не в силі справитись з великою кількістю людей, що постраждали в зоні АТО а про учасників війни через декілька років просто забудуть.

"Я прекрасно пам'ятаю, що було після Афганської війни. Купа людей без рук та без ніг навчалися разом зі мною на юридичному. Їх приймали туди, щоб хоч якось прикрити рота. Ви думаєте вони були потрібні державі? Але навіть радянська держава хоч трохи, але займалася їхньою реабілітацією. Їх заставляли відвідувати курси реабілітації, тренінги, сеанси. Зараз цим ніхто не займається. Люди, які повернулися з війни нікому не потрібні. Вони будуть змушені жити з посттравматичним синдромом. А разом з ними будуть страждати їхні родичі. Тому що, патріотизм проходить, а культя – на ногах та руках – залишається. Неможливість утримувати родину – неминуче. А через декілька років держава відмовить у допомозі зі словами "Ми вас на Майдан не посилали". Але зараз вони про це не думають. Коли будуть викинуті на узбіччя життя, коли їх залишать дружини та діти та мине цей "патріотичний вал", залишиться тільки брудна й мутна піна. І постане питання "через що вони втрачали свої кінцівки і життя". Ще більш образливо буде родичам загиблих, бо діти залишились сиротами, а жінки вдовами"

Зараз ви читаєте новину «Щоб зупинити війну достатньо політичної волі. А її у нашої влади немає – Монтян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

20

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути