середа, 14 вересня 2011 12:19

Сміх допоміг нашим предкам об'єднуватись у племена

Сміх допоміг нашим предкам об'єднуватись у племена

Люди менше відчувають біль, якщо добре посміються. Під час сміху тіло вивільняє особливі хімічні сполуки, які виконують роль природних знеболюючих засобів, відзначає BBC.

Співробітники Університету Оксфорда вважають: здатність до сміху унікальна для ранніх представників людського роду. Вона дозволила нашим предкам формувати більші племінні утворення. Ці твердження були перевірені на добровольцях.

Професор Робін Данбар, який керував роботою, так коментує результати: "Безконтрольний сміх провокує вивільнення ендорфінів, які не тільки викликають почуття ейфорії, але й притупляють біль. Даний ефект проводиться, коли повітря під час сміху виходить з легких".

На жаль, дослідникам не вдалось безпосередньо виміряти рівень ендорфінів через необхідність проведення пункції. Тому довелось оцінювати сприйнятливість до болю за допомогою мішка з льодом (його давали потримати добровольцям). Чим довше людина могла його тримати, тим більший у неї був "вихід" ендорфінів.

Щодо ролі сміху з точки зору еволюції, то всі примати здатні сміятись, але виявлена ??реакція з ендорфінами присутня тільки в людини. На думку професора, ендорфіни необхідні також для встановлення міжлюдських зв'язків. Підтвердити цю теорію вчений планує в серії подальших досліджень.

Зараз ви читаєте новину «Сміх допоміг нашим предкам об'єднуватись у племена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути