четвер, 14 листопада 2019 08:15

"Слуга народу" потрапив у скандал з цигарками

"Слуга народу" потрапив у скандал з цигарками
Журнасти-розслідувачі проекти "Схеми: корупція в деталях" викрили лобіста законопроекту, який збільшує заробітки роздрібних торговців тютюном. Фото: RFE/RL Grapics.

Нардеп від "Слуги народу" Андрій Холодов, з яким пов'язують лобіювання правки до законопроекту №1049, що збільшують заробітки для роздрібних торговців тютюном, виявився власником цигаркового бізнесу.

У родинному маєтку Холодова на Кіпрі була заснована фірма-власник кіосків у Києві, де продають цигарки. Компанії, які ведуть продаж тютюнових виробів у цих кіосках, також пов'язані з депутатом. Але це ретельно замасковано за підставними особами й неіснуючими адресами реєстрації фірм, з'ясували журналісти програми "Схеми: корупція в деталях".

До 2016-го патент на емблему "Т-кіосків", де продавали цигарки, належав самому Холодову. Зараз замість більшості цих шестикутних МАФів стоять новенькі зупинкові комплекси з кіосками. 595 таких зупинок побудувала компанія "Київ маркет солюшн".

Бенефіціаром значиться кіпрська фірма Reineweg.. До 2018-го року одним з її акціонерів була дружина народного депутата Катерина Шаховська.

Також Reineweg в Україні має зв'язок з компанією "Антикус" – кіпрська фірма була її бенефіціаром до вересня 2019-го. Потім, власником "Антикусу" стала Стелла Шаховська – теща Холодова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рада попередньо підтримала відкриття ринку землі

Одна й та ж особа керує "Київ маркет солюшн" зараз і керувала "Антикусом" – Людмила Руденко, родинна юристка Холодових-Шаховських. Депутат, його дружина і теща у 2016–2019 роках неодноразово виписували на цю юристку довіреності на представництво інтересів, розпорядження майном та рахунками.

У кіосках "Київ маркет солюшн" цигарками торгують дві компанії, створені у листопаді 2017-го "Віктрум" та "Інтертабако". Власниці цих компаній насправді не мають ніякого бізнесу, а їхні офіси розташовані у місцях масової реєстрації.

Фінансові документи цих двох компаній дозволили виявити ще одну фірму, яка додатково пов'язує їх усі між собою і з народним депутатом Холодовим. Це – "Сіті трейдінг компані". Через неї "Віктрум" та "Інтертабако" гуртом закуповують цигарки у виробників, якими потім вроздріб торгують у кіосках.

У звітності цих фірм виявили багато боргів всередині бізнес-групи. Експерти вважають, що так компанії ховають кошти.

Людина, яка об'єднує усі чотири компанії юрист Дмитро Юхименко. Він захищає інтереси всіх цих фірм у судах.

Сам депутат заперечує свою причетність до тютюнового бізнесу.

"Ніякого тютюнового бізнесу в мене ніколи не було: ні продажем, ні виготовленням я ніколи не займався! Я до компанії "Т-кіоск" не маю жодного стосунку, точно як і до тютюнового бізнесу в цілому. Один з моїх бізнесів був – це здача в оренду приміщень. Чим там орендарі займались, мені було цікаво лише в моменті, "чи не порушують вони закон", решта – це їхні справи, в які я не ліз", – написав Холодов у Facebook.

Верховна Рада проголосувала у другому читанні за зміни до Кримінального кодексу щодо відповідальності за фальсифікацію лікарських засобів або їхній обіг. "За" у вівторок проголосували 363 народних депутати.

Зараз ви читаєте новину «"Слуга народу" потрапив у скандал з цигарками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути