Ексклюзиви
середа, 10 січня 2024 05:51

Стежте за погодою та котами: цей день покаже, яким буде літо

Стежте за погодою та котами: цей день покаже, яким буде літо
У день Григорія стежте за погодою, вона вкаже, яким буде літо Фото: pinterest

10 січня вшановують Григорія Ніського, одного з найвідоміших християнських філософів і богословів.

Григорій жив у IV столітті і був родом із Каппадокії (схід Малої Азії, нині - територія сучасної Туреччини). Він був молодшим братом Василя Великого, а також другом Григорія Богослова.

З дитинства був дуже спокійним і допитливим, вивчав філософію, медицину, літературу. Пізніше став читцем у церкві. 371 року імператор видав указ, згідно з яким Каппадокія розділилася на дві частини - Каппадокія Прима і Каппадокія Секунда. Разом із цим змінилися і церковні єпархії, а Григорій, за підтримки брата Василя, митрополита Кесарійського, став єпископом нового Ніського престолу.

На посаді єпископа Григорію було неспокійно: йому протистояли інші священнослужителі, а згодом і зовсім звинуватили в розтраті церковних коштів. Єпископа заарештували, але йому вдалося втекти. Пізніше було зібрано собор, на якому Григорія скинули. Але вже через кілька років новий імператор оголосив амністію - Григорій повернувся і взяв на себе частину обов'язків покійного брата Василя, знову ставши єпископом Нісси.

Прикмети

хуртовина з самого ранку - влітку буде спекотно, а якщо йде сильний сніг - до дощового літа;

кішка згортається клубком - до морозів;

собака лягає на сніг - буде заметіль;

день без вітру - рік буде врожайним;

горобці голосно цвірінькають - до потепління.

У народному календарі 10 січня - свято Григорій Літоуказник або Літоуказатель. Кажуть, який Григорій, таким і літо буде.

Що не можна робити

лихословити, лаятися і ображати інших;

відмовляти в допомозі;

байдикувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи можна двічі колядувати та святкувати Різдво

Вважається, що святий Григорій був працьовитою і відповідальною людиною, тому благоволить до таких же.

За народними прикметами, цього дня категорично заборонено викидати крихти зі столу - потрібно їх віддати пташкам або тваринам, щоб відвести хвороби.

Що можна робити

Святителю Григорію моляться про дарування здоров'я, удачі в справах і успіхи в навчанні, а також просять допомоги, якщо в сімейному житті стався розлад.

З цього дня починають планувати весняно-городні, польові та садові роботи, перевіряти насіння для посадки і готувати інвентар. Якщо ж городу і саду у вас немає, то все одно слід добре попрацювати, щоб привернути удачу.

На вечерю прийнято готувати м'ясо - за повір'ям, кожен, хто скуштує цього дня м'ясну страву, протягом року буде здоровим.

У січні на українців чекає чимало великих релігійних свят. Але важливо знати, що за новим церковним календарем декілька з них змінили свої дати. Відтепер свято Василя, яке вшановували 14 січня, тепер святкуємо 1 січня.

Водохреще будуть відзначати 6 січня замість 19 січня. А Різдво Христове, яке святкували 7 січня, перенесли на 25 грудня.

Також у січні будемо святкувати Григорія Богослова, Івана Золотоустого, святої мучениці Тетяни. Gazeta.ua розповість про свята за новим календарем.

Зараз ви читаєте новину «Стежте за погодою та котами: цей день покаже, яким буде літо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути