субота, 06 лютого 2021 12:29

Скоро результати тестів на коронавірус з України перестануть приймати в інших країнах

Скоро результати тестів на коронавірус з України перестануть приймати в інших країнах
Підроблені тести з реквізитами Nikolab продають на ОLX. Фото: Reuters

Країни світу потроху відкривають свої кордони. Однак у більшості з них потрібно пред'явити негативний тест на коронавірус. Останнім часом почастішали випадки виявлення підроблених тестів на коронавірус у громадян України за кордоном.

В Україні від початку епідемії коронавірусної хвороби Covid-19 активізувалися шахраї, які пропонують за певну суму фальшивий ПЛР-тест для виїзду за кордон з печаткою авторизованої лабораторії.

Директор лабораторії Nikolab розповів про прикрий випадок, як зловмисники використали у своїх оборудках реквізити його лабораторії для виготовлення результатів фальшивих ПЛР-тестів: "До нас звернувся чоловік, дружина якого полетіла до Єгипту з підробленим тестом. Але ми цей тест не робили. Його продали з усіма документами на виліт. Хтось банально підробив. Жінку там за це затримали, чоловік дзвонить у лабораторію й обурюється. Але наш адміністратор відразу, коли побачила скріншот, сказала, що це не наш тест, це підробка".

В ході розслідування цього випадку працівникам Nikolab вдалося з'ясувати, що підроблені тести з їхніми реквізитами продають на ОLX. Директор Nikolab зазначив: "Ми звернулися до правоохоронних органів, триває слідство. Як мені пояснили - наша законодавча база в цьому плані недосконала. Потрібно посилити відповідальність за підробку тестів. І це вже проблема не окремо взятої лабораторії Nikolab. Адже інфікована особа може свідомо купити негативний тест і заразити безліч людей навколо.

Дивіться, у нас в країні кількість тестувань знижується, а кількість вильотів за кордон збільшується. Особливо протягом новорічного періоду. При цьому якогось сплеску тестів перед Новим роком не спостерігалося. Люди вже, напевно, самі собі підробки купують, їм так легше, ніж йти робити тести. І ось це - проблема.

Ми були на нараді з питань збільшення кількості тестувань і просили МОЗ внести таку законодавчу ініціативу - посилити відповідальність за підробку тестів на коронавірус. Очікуємо на реакцію".

З іншого боку, реквізити компанії могли бути використані для завдання удару по репутації Nikolab, оскільки багатьом гравцям на ринку ПЛР-тестування на коронавірус не подобається цінова політика та висока якість послуг лабораторії. Для порівняння: вже влітку тестування на Covid-19 коштувало втричі дешевше за інші лабораторії. В той час середня вартість тесту була близько 2 тис. грн, а у Nikolab - 770 грн.

Ті, хто створює ось такі прецеденти з підробками і всіляко їх підживлює за допомогою замовних матеріалів у ЗМІ, намагаючись очорнити когось, можливо, не розуміють, що дискредитують всю галузь. Лабораторній діагностиці в принципі не довіряють після цього.

"Я прогнозую, що дуже скоро через цю ситуацію результати тестів з України перестануть приймати в інших країнах. Постраждає репутація держави в цілому", - наголосив директор Nikolab.

Зараз ви читаєте новину «Скоро результати тестів на коронавірус з України перестануть приймати в інших країнах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути