четвер, 01 березня 2018 13:27

Школяр розробив дешевий сонячний колектор

Школяр розробив дешевий сонячний колектор
Школяра вважають одним з найкращих молодих винахідників України. Фото:lokachi.rayon.in.ua

Олександр Марчук із села Привітне Локачинського району на Волині змайстрував сонячний колектор. Модель нічим не гірша за заводську, але в декілька разів дешевша.

Цей проект приніс одинадцятикласнику 2-ге місце на Всеукраїнському етапі конкурсу винахідників і раціоналізаторів, пише ZAXID.NET

На початку навчального року хлопець у районному Будинку школяра почав працювати над своїм проектом "Сонячний колектор". Йому допомагав наставник – Юрій Купріюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець кинув виклик штучному інтелекту

Спочатку проект переміг у Луцьку, потім його відправили у Київ на захист Всеукраїнського рівня. У Києві Олександр захищав свій проект в еколого-натуралістичному центрі у секторі "енергозбереження". Окрім нього, там було ще 8 команд, але Марчук був першим, хто захищався у цьому секторі.

"Мета мого проекту така: за максимально доступні, недорогі підручні матеріали сконструювати модель сонячного колектора, яка нічим не поступається заводській моделі, але у декілька разів дешевша", - зазначив школяр.

Заводська модель вартує $1600 (44800 грн), а модель Олександра – 3500 грн. Водночас продуктивністю вона не поступається. Колектор розроблений для економії електроенергії.

Американська школярка створює комп'ютерну лабораторію в інтернаті на Львівщині. В рамках проектку LABUkraine Калина Уайт із Вашингтона хоче допомогти сиротам отримувати більше можливостей для розвитку.

Зараз ви читаєте новину «Школяр розробив дешевий сонячний колектор». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути