пʼятниця, 22 лютого 2008 16:21

Складений рейтинг кращих дитячих книг

Кращою дитячою книгою всіх часів за результатами голосування визнаний роман Клайва Люіса "Лев, чаклунка і платтяна шафа". Історія про трьох братів і сестру, що потрапили через чарівну шафу в колись мирну країну Нарнію, була написана в 1950 році і з тих пір зачарувала не одне покоління читачів, відзначає TheTimes.

Цікаво, що світовий бестселер Джоан Роулінг "Гарі Поттер і принц-напівкровка" зайняв в списку лише 6-е місце, виявившись єдиним з семи романів письменниці, що потрапили в список 50 кращих дитячих книг. Опитування, в якому брали участь 4 тисячі чоловік у віці від 16 до 65 років, провела добродійна організація Booktrust на підтримку урядової ініціативи по забезпеченню дітей безкоштовними книгами.

Люди зазвичай згадують перші і найулюбленіші книги, пояснює результати голосування представниця BookstartРозмарі Кларк. "65-річні можуть бути не так добре знайомі з "Гарі Поттером", зате "Лев, чаклунка і платтяна шафа" знаходять відгук і у нового покоління завдяки телебаченню і кінофільму".

Автор декількох книг про Клайва Люіса і Джона Толкієна Колін Дарієз відзначає, що Люіс, будучи дослідником середньовіччя, міг використовувати весь багатий арсенал розповідачів минулого. Засновниця добродійного фонду SevenStories Елізабет Хеммілл виразила здивування тим, що в список не увійшла Жаклін Уїлсон, яка багато років залишається найпопулярнішим автором в бібліотеках, і що Роулінг показала такий слабкий результат.

"Дуже голодна гусінь" Еріка Карла зайняла за 2-е місце. Ця книга з ілюстраціями автора з моменту своєї публікації в 1969 році продається з швидкістю один екземпляр в хвилину. Також серед нестаріючої класики опинився цикл Енід Блайтон "Прекрасна п"ятірка". Не дивлячись на те, що "п"ятірка" з"явилася в далекому 1942 року, її популярність не знижується.

Четверте місце дісталося "Вінні-Пуху" Алана Олександра Мілна. Ведмідь з тирсою в голові був придуманий в 1926 році і став одним з найбільш впізнанних персонажів в світі, після того, як його пригоди екранізував Уолт Дісней. В цілому ж книги Роальда Даля займають 6 з 50 позицій.

Директор Booktrust Вів Берд відзначає: "Втішно бачити, що популярність цих книг не зникає і любов до них переходить від одного покоління до іншого. Ми, представники Booktrust, хочемо, щоб всі читали із задоволенням, незалежно від того, вважають за краще вони старі книги або пробують щось нове. Список 50 фіналістів - це прекрасне змішення класичних і сучасних творів, в якому кожен знайде щось для себе".

20 кращих дитячих книг:
1. "Лев, чаклунка і платтяна шафа" - Клайв Стейплз Люїс
2. "Дуже голодна гусениця" - Ерік Карл
3. Цикл "Прекрасна п"ятірка" - Енід Блайтон
4. "Вінні-пух" - Алан Мілн
5. "Великий доброзичливий гігант" - Роальд Даль
6. "Гарі Поттер і принц-напівкровка" - Джоан Роулінг
7. "Таємниця чарівного дерева" - Енід Блайтон
8. "Вітер у вербах" - Кенет Грем
9. "Аліса в країні чудес" - Люїс Керролл
10. "Дочечка Груффало" - Джулія Дональдсон
11. "Казки кролика Пітера" - Беатріса Поттер
12. "Чарлі і шоколадна фабрика" - Роальд Даль
13. "Матільда" - Роальд Даль
14. "Таємничий сад" - Френсис Еліза Бернетт
15. "Кіт в капелюсі" - Доктор Сьюз
16. "Твіти" - Роальд Даль
17. "Містер Мен" - Роджер Харгрівз
18. "Різдвяний гімн" - Чарльз Діккенс
19. Цикл "Мелорі-Тауерс" - Енід Блайтон
20. "Пітер Пен" - Дж. Баррі

Зараз ви читаєте новину «Складений рейтинг кращих дитячих книг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути