Ексклюзиви
вівторок, 27 червня 2023 15:53

Спецтема: Війна Росії проти України

Скільки українців хочуть закритих кордонів з РФ: опитування

Станом на травень 2023 року майже 80% українців виступають за закриті кордони, візи та митницю з Росією.

Раніше, ще перед Революцією Гідності переважна більшість українців (70%) хотіли бачити країни незалежними, але дружніми державами. 15% наполягали на тому, що відносини мають бути як з іншими державами. Про це свідчать результати опитування КМІС, яке було опубліковане 27 червня

Лише 15% наполягали на тому, що відносини мають бути як з іншими державами – із закритими кордонами, візами, митницями. Причому досить істотна частка респондентів (12%) бажали навіть об'єднання в одну державу.

Після окупації Криму і початку війни на Донбасі значно зросла частка тих, хто вважав, що відносини мають бути як з іншими державами (з 15% до 44%), хоча все одно 48% вважали, що країни мають лишатися дружніми (частка тих, хто виступав за об'єднання знизилася до 5%).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 84% українців вважають себе вільними: опитування

Зрештою, після широкомасштабного вторгнення до 79% зросла частка тих, хто хоче мати закриті кордони, візи та митницю з Росією (ідентичний показник у липні 2022 року і травні 2023 року). Лише 10% зараз хотіли б, щоб країни були дружніми, і лише 1% хотів би об'єднання країн в одну.

Автор: kiis.com.ua
 

Опитування проводилося упродовж 26 травня-5 червня 2023 року Київським міжнародним інститутом соціології. Методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів було опитано 984 респонденти, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим).

Опитування проводилося з дорослими українцями, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року).

До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

Зберігати стійкість під час війни українцям найбільше допомагає віра в Збройні сили, власна сім'я, рідні та близькі.

Зокрема, під час опитування українців від 18 років соціологи з'ясували, що зберігати стійкість під час війни найбільшій кількості співвітчизників допомагає віра у ЗСУ (86%), сім'я, родичі та близькі (61%). Про це свідчать результати опитування соціологічної групи "Рейтинг" у червні 2023 року.

Понад третина опитуваних (31%) свою психологічну стійкість завдячує щоденній праці.

Більше, ніж 20% українців "триматися на плаву" допомагає віра в державу чи Бога (релігія).

Зараз ви читаєте новину «Скільки українців хочуть закритих кордонів з РФ: опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути