Всього пару днів назад на ринках з"явилася перша вітчизняна полуниця.
До цього продавали турецьку – майже без запаху і трохи водянисту. Українська – велика, насиченого темно-червоного кольору, приємно пахне і непогана на смак. Її можна назвати "напівтепличною" – цвіла під плівкою, а дозрівала вже на відкритому ґрунті.
Але в першу чергу привертає не зовнішній вигляд ягоди, а прямо-таки антикризова – як для початку сезону – ціна.
Наприклад, на Лук"янівському ринку за 1 кг "смачної, соковитої і солодкої" (як обіцяє цінник) полуниці просять 35-40 грн.
На ринках, які далі від центру Києва, можна знайти делікатес і по 24-30 грн/кг: по 30 – "солодка", а по 25 – "хороша". Для порівняння – минулого року в цей час вона була по 50 грн.
Наскільки швидко дешевшатиме полуниця, поки неясно. Продавці говорять, що через тиждень ціна може впасти до 28-30 грн, а до кінця сезону – до 15 грн/кг.
"Все залежить від закупівельної ціни, – говорить господиня фруктової лавки Люда. – Зараз вона становить близько 25 грн".
За словами продавців, цього року ягодою нас завалять, оскільки полуничним бізнесом стали займатися більше підприємців. А де конкуренція – там і зниження ціни.
До речі, в супермаркетах полуниця теж із Криму. Один лоточок на 250 грамів коштує 9,99 грн (майже 40 грн за 1 кг). На вигляд вона – яскраво-червоного кольору, не така велика, як на ринку, але, як говорять покупці, досить смачна.
За матеріалом Kyiv.proUA.com
Коментарі