Ексклюзиви
пʼятниця, 20 листопада 2009 13:34

Ситуація вкрай небезпечна для життя екіпажу "Аріани" - Карпачова

Ситуація вкрай небезпечна для життя екіпажу "Аріани" - Карпачова
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявляє, що ситуація на захопленому піратами судні "Аріана", екіпаж якого складається з 24-х українців, залишатися вкрай небезпечною для їхнього життя і здоров"я.

Про це Карпачова заявила, відповідаючи на запитання журналістів.

"Ситуація на судні "Аріана" з українськими моряками продовжує залишатися вкрай небезпечною для їх здоров"я і життя", - сказала Карпачова.

Вона повідомила, що звернулася до Президента України Віктора Ющенка з проханням негайно зібрати засідання Ради національної безпеки та оборони, на якому "комплексно" обговорити питання щодо звільнення екіпажу "Аріани".

"На жаль, я отримала від керівника служби Президента Віри Ульянченко відповідь, що зараз не на часі це питання розглядати на РНБО, що робиться все, щоб допомогти цим морякам", - сказала Карпачова.

Омбудсман також зауважила, що уряд відмовляється включити її представника до складу міжвідомчої комісії, яка має займатися питаннями запобігання потрапляння українських моряків у піратський полон. "Служба зовнішньої розвідки України свідомо блокує участь омбудсмана або мого представника в цій комісії, тому що комісія не працює", - заявила вона.

Крім того, Карпачова вважає що судновласник судна "Аріана" в питанні звільнення українських моряків займає "брутальну" позицію. "Можу сказати, що судновласник займає дуже брутальну і зневажливу позицію до тих моряків, яких він найняв на роботу, вони для нього просто раби" - сказала омбудсман.

Вона також зазначила, що судновласник захищений страховою компанією, а моряки виявилися незахищеними, і тому він сьогодні продовжує вести торги про суму викупу. "Це природно. Їх (торги) завжди треба вести і опускати цю суму, але він настільки почав перегинати палицю, що вони ніяк не можуть виставити остаточну ціну" - сказала Карпачова. За її словами, викуп має надати приватний судновласник з Великої Британії, "хоч називається він греком".

Карпачова також повідомила, що стосовно ситуації на судні "Аріана" звернулась до омбудсманів Європейського Союзу, Мальти, Греції, Великої Британії з проханням надати допомогу. "Я прошу всіх тиснути на судновласника, він сьогодні під публічним тиском має прийняти позицію, бо в нього позиції немає", - додала вона.

Балкер "Аріана" був захоплений 2 травня поточного року на північний захід від Сейшельських островів в Індійському океані. Балкер слідував із Бразилії на Близький Схід із вантажем у 35 тис. тонн сої. Пірати зажадали у власника викуп. У заручниках у піратів залишаються 24 моряки з України, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Ситуація вкрай небезпечна для життя екіпажу "Аріани" - Карпачова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути