четвер, 19 липня 2018 12:53

Системні зміни у держархбудконтролі наблизили сферу будівництва в Україні до європейських стандартів

Системні зміни у держархбудконтролі наблизили сферу будівництва в Україні до європейських стандартів
У будівельній сфері України закінчилася ера хаосу, вважає Олексій Кудрявцев

19 липня голова Державної архітектурно-будівельної інспекції України Олексій Кудрявцев під час брифінгу в Кабінеті міністрів України поінформував про роботу свого відомства за останні 3 роки. Це був час системних змін у держархбудконтролі та реформ, ініційованих урядом, Верховною Радою та президентом.

"Сьогодні ДАБІ, - у першу чергу, адміністративно-консультативний партнер учасників будівельного ринку, який готовий надавати необхідну допомогу та відкрито обговорювати і вирішувати існуючі проблеми", - підкреслив Олексій Кудрявцев.

Та додав, що головними досягненнями команди під його керівництвом є 3 ключових моменти. Серед них – публічність та прозорість роботи з усіма суб'єктами містобудування на засадах партнерства, успішна реалізація реформи децентралізації системи держархбудконтролю, реформування реєстраційно-дозвільних процедур у будівництві.

Для того, щоб вчасно виявляти та системно реагувати на наявні проблеми у системі держархбудконтролю, сьогодні Держархбудінспекцією впроваджено низку каналів для оперативної комунікації. Це громадська приймальня, "гаряча" телефонна лінія, електронні сервіси, у тому числі сервіс "Написати голові ДАБІ". Вони дають можливість виявляти та системно реагувати на наявні проблеми у системі та приймати необхідні рішення. Для людей же – це зручний та дієвий спосіб їх вирішити.

У першому півріччі 2018 року Держархбудінспекцією опрацьовано 17,5 тис. звернень. З них – 14 тис. від юридичних осіб, 3,5 тис. - від громадян, зокрема письмових, електронних, на "гарячу лінію".

Децентралізація системи держархбудконтролю наблизила послуги в сфері будівництва до безпосереднього запитувача. І вже на сьогодні органи держархбудконтролю при органах місцевого самоврядування стали повноцінними партнерами ДАБІ з розвитку галузі будівництва. Вони працюють у 100 українських населених пунктах та повноцінно контролюють галузь на своїй території. Фактично кожен четвертий об'єкт будівництва в Україні нині підконтрольний місцевим інспекціям.

Голова ДАБІ Олексій Кудрявцев також підкреслив, що спільно з неурядовими організаціями створено публічні майданчики для комунікації з бізнес-спільнотою. Ці зустрічі дають розуміння реальних очікувань бізнесу від влади та української держави, а спільний аналіз процесів, що відбуваються у будівельному секторі, допомагає вирішувати наявні проблеми.

Серед партнерів Держархбудінспекції – Рада бізнес-омбудсмена, Європейська бізнес асоціація, Американська торговельна палата в Україні, Офіс ефективного регулювання (BRDO) та інші.

"Метою ДАБІ у будівельному секторі стало "не злякати інвестиції", а зробити все, щоб вони зайшли в Україну та почали працювати. Кожен інвестиційний проект ми супроводжуємо і надаємо консультативну підтримку. І ми вже бачимо довіру з боку інвесторів і конкретні результати", - наголосив він.

Реформа реєстраційно-дозвільних процедур в Україні за рік повноцінного функціонування довела свою ефективність. Після відмови від декларативного принципу в будівництві, переведення всіх об'єктів незначного класу наслідків на процедуру повідомлення, а середнього і значного класу наслідків – виключно за дозволом, у будівельній сфері України закінчилася ера хаосу. Серед найбільших досягнень – зменшення кількості самобудів, пожвавлення будівельних процесів, а також посилення зацікавленості іноземних інвесторів працювати в нашій країні.

Зараз ви читаєте новину «Системні зміни у держархбудконтролі наблизили сферу будівництва в Україні до європейських стандартів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути