пʼятниця, 04 січня 2008 10:53

Північна Корея погрожує США нарощуванням військової сили

Північна Корея має намір "нарощувати свої сили військового стримання у відповідь на спроби США розв"язати ядерну війну", мовиться в статті в газеті "Нодон Синмун", друкованому органі правлячої Трудової партії Кореї. Подібні заяви КНДР робить усякий раз, коли загострюються її відносини з іншими країнами.

Нинішнє загострення пов"язане з претензіями США з приводу затягування процесу денуклеаризації Корейського півострова. Із заяви, опублікованої в п"ятницю в північнокорейській урядовій газеті "Мінчжу Чхенсон", слідує, що КНДР покладає відповідальність за це на своїх партнерів з шестисторонніх переговорів, що не виконали свої зобов"язання, повідомляє китайське інформагентство "Синьхуа".

Ці дві заяви стали відповіддю північнокорейських властей на ствердження США, що КНДР затягує згортання своєї ядерної програми. Відповідно до домовленостей, досягнутих 3 жовтня 2006 року, Північна Корея повинна була до 31 грудня 2007 року обнародувати дані про всі свої ядерні програми, але вона цього не зробила.

Разом з тим, КНДР виконала частину узятих на себе зобов"язань, на що в заяві звертається особлива увага. Зокрема заглушений єдиний на території Північної Кореї ядерний реактор в Йонбені. Натомість КНДР повинна була отримати економічну допомогу від США, Росії, Китаю, Японії та Південної Кореї. Раніше північнокорейське міністерство закордонних справ заявляло, що з допомогою партнери не поспішають.

США вже оголосили, що заступник держсекретаря Крістофер Хілл проведе консультації з учасниками шестисторонніх переговорів з приводу ситуації, що склалася, відзначає Reuters.
Зараз ви читаєте новину «Північна Корея погрожує США нарощуванням військової сили». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути