Ексклюзиви
четвер, 31 січня 2008 19:52

Середня пенсія на Чернігівщині становить 666 гривень

Автор: фото: Геннадій ГНИП
  Начальник  управління Пенсійного фонду в Чернігівській області Петро Кулініч: ”У сільському господарстві зарплати були маленькі, тож і пенсії додадуть небагато”
Начальник управління Пенсійного фонду в Чернігівській області Петро Кулініч: ”У сільському господарстві зарплати були маленькі, тож і пенсії додадуть небагато”

Із 1 січня перерахували пенсії 96,6% пенсіонерів. Одні отримали удвічі більше, іншим принесли доплати 2 грн. Але в середньому на Чернігівщині пенсія збільшилася на 119 грн і становить 666 грн.

Для виплати перерахованих пенсій області додатково потрібно 43 млн грн на місяць, каже начальник Головного управління Пенсійного фонду в Чернігівській області Петро Кулініч, 53 роки.

Кому підвищили пенсії?

— Пенсії, доплати були перераховані тим, хто пішов на відпочинок за віком. Зросла соціальна допомога на догляд інвалідам війни. Встановлені підвищення до пенсій жертвам нацистських переслідувань, постраждалим від Чорнобиля, по інвалідності та втраті годувальника, "дітям війни", донорам, матерям п"ятьох і більше дітей.

Пенсії перестали бути "зрівнялівкою"?

— Новий підхід у нарахуванні дозволяє усунути диспропорції в забезпеченні людей, які виходили на пенсію в різні роки. Тим, хто мав пенсію за середньою зарплатою 2002–2005-го, перерахували за показником 2006 року — 928 гривень. Крім того, за кожен рік страхового стажу тепер доплачують не відсоток, а 1,2. Якщо після обчислення пенсія не досягатиме прожиткового мінімуму, 470 гривень, то її збільшать до нього.

Чому одним додали 600 гривень, а іншим — 100?

— Розмір пенсії залежить від трудового стажу і заробітку. Причому більше — від розміру зарплати. Хто заробляв більше середньостатистичного — той отримав більше. У сільському господарстві зарплати були маленькі, тож і пенсії додадуть небагато. Нерідко по 20 гривень, або й по дві.

Чи зросли пенсії військових та колишніх працівників силових відомств?

— Для них збільшено грошове забезпечення. Поки що відомства готують довідки. Коли документи надійдуть у фонд, зробимо перерахунок майже 20 тисячам колишніх силовиків області.

Коли був останній перерахунок?

— Торік у жовтні. Тоді підвищили прожитковий мінімум на чотири гривні. Пенсії більшості пенсіонерів підвищилися лише на кілька гривень.

Який був середній розмір пенсії торік і нині?

— Торік у січні середня пенсія на Чернігівщині становила 450 гривень. З 1 січня 2008-го — 666. Відділення Пенсійного фонду направило листи кожному пенсіонерові. Трапляється, що люди отримують пенсію раніше, ніж лист про її перерахунок.

Скільки грошей треба для виплати пенсій на Чернігівщині?

— В області живе 373 тисячі пенсіонерів. З початку року на виплату пенсій щомісяця потрібно 284 мільйони гривень. До підвищення ця цифра була на 43,1 мільйона менше.

Зараз ви читаєте новину «Середня пенсія на Чернігівщині становить 666 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути