субота, 16 серпня 2008 11:47

Сербія вирішила відсудити Косово через Гаагу

Власті Сербії вирішили звернутися до Міжнародного суду ООН в Гаазі, щоб той виніс ухвалу про легітимність одностороннього проголошення незалежності Косово, повідомляє 16 серпня Reuters. З такою ініціативою виступив міністр закордонних справ Сербії Вук Єреміч.

Нагадаємо, що більше 40 з 192 країн-членів ООН вже визнали незалежність Косово, проте багато держав так і не змогли вирішити, чи відповідає одностороннє проголошення незалежності краю міжнародному законодавству. На думку Єреміча, вирішення Міжнародного суду допоможе державам визначитися зі своєю позицією з цього питання. Зі свого боку Сербія завила, що погодиться з будь-яким рішенням суду.

Безпосередньо звернутися до Міжнародного суду Сербія не може, оскільки не визнає Косово самостійною державою і суб"єктом міжнародно-правових відносин. У зв"язку з цим Бєлград вимушений звернутися з таким проханням в Генеральну Асамблею ООН.

Косово в односторонньому порядку проголосило незалежність від Сербії 17 лютого 2008 року. Після цього новий статус краю визнали майже всі впливові західні держави, зокрема США, Великобританія, Німеччина і Японія. Росія, проте, виступає проти відділення Косово від Сербії і не раз критикувала політику ЄС і ООН в цьому відношенні.

Зараз ви читаєте новину «Сербія вирішила відсудити Косово через Гаагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути