Ексклюзиви
вівторок, 07 жовтня 2008 08:24

Сьогодні вранці в Землю вріжеться астероїд

Вперше в історії науки зіткнення Землі з астероїдом було передбачене заздалегідь.

Американські астрономи виявили астероїд, який у вівторок вранці може врізатися в Землю. За попередніми розрахунками, вхід в атмосферу відбудеться близько 05:46 над північним Суданом, недалеко від кордону з Єгиптом. Розмір астероїда, що отримав поки позначення 2008 Tc3, оцінюється від декількох метрів до 10 м; такий об"єкт, швидше за все, руйнуватиметься в атмосфері. Жителі Землі, що проживають в районах, над якими рухатиметься тіло, побачать яскравий болід, а в Африці можуть навіть випасти метеорити. Цей випадок повинен стати першим в історії науки, коли зіткнення Землі з астероїдом було передбачене заздалегідь, повідомляє Газета.RU.

Об"єкт приблизно 19-ої зоряної величини був виявлений в понеділок на фотографіях зоряного неба, отриманих близько 9:30 ранку на обсерваторії Маунт-Леммон поблизу міста Тусон в американському штаті Арізона. До даного моменту його існування підтвердили учені, що працюють на австралійських обсерваторіях Мурук і Сайдінг-Спрінгс, і в обсерваторії каньйону Сабіно також в Арізоні. Його вже поспостерігали і російські астрономи Станіслав Короткий і Тімур Крячко на Кавказськогй гірської станції Казанського держуніверситету.

Відповідно до циркуляра центру малих небесних тіл Сонячної системи, об"єктом є астероїд абсолютної зоряної величини H біля 30,4m. Така абсолютна зоряна величина для середньої відображувальної здатності астероїда відповідає розміру близько 3 метрів; проте якщо цей астероїд темний, розмір може бути і більшим. Розмір тіла, що стало причиною Тунгуського явища, складав, за різними підрахунками, від декількох десятків до приблизно сотні метрів.

Попередні розрахунки показують, що вранці у вівторок відбудеться зіткнення із Землею: розрахункова відстань від цетра Землі у цей момент складе близько 5 тисяч кілометрів, що менше земного радіусу. За розрахунками Стіва Чеслі з Лабораторії реактивного руху NASA, вхід в атмосферу передбачається над північним Суданом, в точці з географічними координатами 21 градус п.ш., 33 градуси в.д. Траєкторія польоту над землею протягнеться з північного заходу на південний схід.

В даний час об"єкт знаходиться на відстані приблизно 170 тисяч кілометрів від Землі. Характерні відносні неточності орбітальних елементів оцінюються 0,001-0,01%, що транслюється в схожі відносні неточності положення астероїда у момент максимального зближення із Землею; у лінійних величинах мова йде приблизно про сотню кілометрів, що і дозволяє передбачити район входу в атмосферу Землі.

Відповідно до ефемерид, в найближчі години астероїд рухатиметься по сузіррям Пегас, Риб, Овна, Тельця і Оріона; його блиск до ранку зросте приблизно до 10-11 зоряної величини, доступної невеликим телескопам і навіть крупним біноклям.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вранці в Землю вріжеться астероїд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути