середа, 17 квітня 2013 11:38

Сьогодні світ прощається з Маргарет Тетчер

Сьогодні світ прощається з Маргарет Тетчер
Фото: telegraf.in.ua

У Лондоні сьогодні відбудуться похорони легендарної Залізної леді, екс-прем'єр-міністра Великобританії Маргарет Тетчер. Колишня глава уряду Об'єднаного Королівства померла 8 квітня 2013р. у віці 87 років. Причиною смерті став інсульт. Тіло 71-го керівника кабміну виявили в лондонському готелі Ritz.

Похорон баронеси Тетчер відбудуться в соборі Святого Павла в британській столиці. На церемонії буде присутньою королева Великобританії Єлизавета II та її чоловік принц Філіп. Зазвичай британський монарх відвідує жалобні заходи, не пов'язані з членами королівської сім'ї, але  цього разу вона має намір зробити виняток, як і у випадку з похоронами Вінстона Черчілля в 1965р.

Те ж саме стосується "поведінки" одного з символів Лондона, Великобританії та її парламентських традицій - Біг-Бена. На час похорону М.Тетчер йому належить замовкнути. Спікер палати громад Джон Беркоу зазначив, що через цей жест британці зможуть "висловити глибоку повагу до М.Тетчер". Востаннє годинник на будівлі парламенту замовкав під час прощання з У.Черчіллем.

Передбачається, що похорони М.Тетчер відвідають більше 2 тис. осіб. "Місткість собору Святого Павла становить 2 тис. 300 осіб. Ми припускаємо, що всі місця будуть зайняті", - наголошувалося в повідомленні уряду Великобританії.

На церемонії чекають чинного прем'єр-міністра Девіда Кемерона, колишніх глав британського уряду (в тому числі Тоні Блера і Гордона Брауна), письменника Фредеріка Форсайта, співачку Ширлі Бессі, композитора Ендрю Ллойда Уеббера і телеведучого Джеремі Кларксона. Усім гостям попередньо будуть вислані запрошення, які повідомлять їх про дрес-код.

Чоловікам-військовим наказано з'явитися на похорон в парадній формі без шпаг, цивільним - в офіційних костюмах для ранкового і денного часу (чорний жилет, чорна краватка). Пані можуть прийти на церемонію в денних сукнях, при цьому їм необхідно одягнути головні убори. Гостям дозволяється носити медалі та прикраси.

Крім того, похорон відвідають екс-глави Держдепартаменту США Генрі Кіссінджер і Хілларі Клінтон, глави різних держав та інші відомі політики. За деякими даними, попрощатися з М.Тетчер можуть і деякі з нині живих екс-президентів США - наприклад, Білл Клінтон або Джордж Буш - старший.

Тетчер була союзницею 40-го глави Білого дому Рональда Рейгана, проте колишній американський лідер помер ще в 2004р. Перший президент СРСР Михайло Горбачов збирався відвідати похорон М.Тетчер, але не зможе цього зробити через проблеми зі здоров'ям. Вдова Р.Рейгана Ненсі також не приїде вшанувати пам'ять покійної через погане самопочуття.

Офіційного представника Росії на похоронах М.Тетчер не буде. Навіть спікер Ради Федерації Валентина Матвієнко, яка нещодавно порівняла себе з Залізної леді, не наважилася вирушити до Великобританії.

Церемонія похорону М.Тетчер транслюватиметься по телебаченню. Протягом усієї ходи катафалка з її тілом вишикуються в ланцюг британські військовослужбовці. Після церемонії в соборі Святого Павла тіло Залізної леді доставлять до крематорію лондонського району Мортлейк. Там воно буде піддано кремації у присутності родичів і друзів екс-прем'єра Британії.

Нагадаємо, Тетчер очолювала кабінет міністрів Сполученого Королівства з 1979 по 1990рр. Вона стала першою жінкою-прем'єром в історії Великобританії, а також першою жінкою, що зайняла пост голови уряду в Європі.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні світ прощається з Маргарет Тетчер ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути