вівторок, 21 травня 2019 11:43

Сьогодні вшановують пам'ять апостола Іоанна Богослова: прикмети, традиції, заборони

Сьогодні вшановують пам'ять апостола Іоанна Богослова: прикмети, традиції, заборони
В цей день не можна робити все те ж, що у будь-яке інше православне свято. Фото:images.unian.net

21 травня Православна церква відзначає День апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Він був улюбленим учнем Ісуса Христа і автором "Одкровення Іоанна Богослова".

Житіє Іоанна Богослова зробило його патроном усіх, хто має відношення до книг і книговидавництва, пише "Уніан".

Продавці книг і працівники паперової промисловості також вважають його своїм покровителем, як і письменники, редактори та видавці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптик попередила про чергові дощі з грозами

Хто такий Іоанн Богослов

21 травня Іоанн Богослов, проживши понад 100 років, зібрав навколо себе учнів, забрався з ними до могили і наказав засипати себе землею. Учні не могли ослухатися, тому прохання вчителя виконали. За кілька днів з'ясувалося, що могила порожня. Але щороку 21 травня з могили виступає невелика цівка дивного праху, який, за чутками, чудово зцілює хвороби. Життя в Івана було дуже насиченим. Як мінімум, йому вдалося пережити тортури, які чисто теоретично пережити було неможливо, наприклад, варіння живцем у киплячій олії. Так що влада просто заслала його на віддалений острів, але проповідувати більше не заважала. Саме на острові Патмос і був створений вкрай неоднозначний християнський літературний твір – "Одкровення Іоанна Богослова" щодо обставин кінця світу і подій, що йому передують. І найголовніше. Іоанн Богослов – абсолютно реальна історична особистість, чиї діяння засвідчені сучасниками і записані в хроніках. Датування хронік підтверджує, що вони були створені наприкінці І ст. н.е.

Що можна робити в день Іоанна Богослова

Цього дня, як і більшість інших днів, варто відвідати церкву. І не просто так, а з метою покаяння і причастя. Адже саме цього навчав Іван Богослов у своїх проповідях. Якими, до речі, він долучив до християнства величезна кількість народу. Якщо ж у церкву прийти не виходить – нічого страшного. Підносити молитви Іоанну Богослову можна в абсолютно довільний формі. Можна нормально харчуватися. Всі дні посту вже пройшли, а хороший християнин не стане добровільно відмовлятися від їжі, що дарував йому Господь.

Що не можна робити у день Іоанна Богослова

Чесно кажучи, цього дня не можна робити все те ж, що у будь-яке інше православне свято. Тобто не можна лихословити, брехати, вживати алкоголь і піддаватися різним порокам. Усі думки повинні бути спрямовані до Бога і дотримання заповідей. А ще категорично гадати не можна, навіть попри те, що самого Іоанна в християнській традиції пов'язували з містичною стороною віри, на відміну від Петра, який уособлював ієрархічну й організаційну сторони. Але гадати все одно не можна і в таємниці божественних задумів проникати забороняється.

Молитва Іоанну Богослову

Тропарь Апостоле, Христу Богу возлюбленне, ускори избавити люди безответны, приемлет тя припадающа Иже падша на перси приемый. Егоже моли, Богослове, и належащий облак языков разгнати, прося нам мира и велия милости.

20 травня українці відзначають День Івана Бражника. У давнину цей день називали Купальниця. Вірили, що вода набуде цілющої сили. Іменини святкують Михайло, Степан, Іван, Йосип і Давид. Із цим днем були пов'язані народні прикмети.

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні вшановують пам'ять апостола Іоанна Богослова: прикмети, традиції, заборони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути