пʼятниця, 12 жовтня 2018 08:29

СБУ отримала докази співпраці творців NotPetya з російськими спецслужбами

СБУ отримала докази співпраці творців NotPetya з російськими спецслужбами
Фахівці спецслужби зафіксували нову цілеспрямовану атаку на інформаційно-телекомунікаційні системи держорганів. Фото: ICTV

Служба безпеки України отримала нові докази агресії російських спецслужб проти України у вигляді кібератак, які здійснювались протягом 2015−2017 років на об'єкти критичної інфраструктури.

Ідеться про причетність РФ до кібератак BlackEnergy та NotPetya, інформує СБУ.

"Фахівці спецслужби зафіксували нову цілеспрямовану атаку на інформаційно-телекомунікаційні системи державних органів України. Хакери використали нові зразки шкідливого програмного забезпечення, функціональні можливості якого передбачають віддалене адміністрування процесів операційної системи та копіювання файлів, стеження за діями користувачів, перехоплення паролів", - повідомили у відомстві.

СБУ разом із антивірусною компанією встановили, що ці комп'ютерні віруси є оновленими версіями бекдору Industoyer. Вони мають схожі ознаки, зокрема використовують подібні фрагменти програмного коду, процедури розгортання, використання обчислювальних можливостей заражених систем тощо. Крім того зафіксували використання окремих інструментів, що належать хакерському угрупованню, яке провело кібератаки BlackEnergy та NotPetya.

"Ситуаційним центром забезпечення кібербезпеки СБ України встановлені об'єкти вказаної кібератаки, надано допомогу в локалізації її наслідків та мінімізації кіберзагроз ІТ-інфраструктурам органів державної влади", - запевнили у відомстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські хакери атакували кіберпростір Латвії

У червні 2017 року українські банки, енергетичні компанії, державні інтернет-ресурси і локальні мережі, медіа та інші великі підприємства зазнали масованої хакерської атаки. Її розповсюдив вірус NotPetya, який блокував роботу. Вірус поширювався також в Росії, Англії, Індії та інших країнах Європи і Азії. Вже до 30 червня по всьому світу збитки від кібератаки склали 8 млрд доларів.

Зараз ви читаєте новину «СБУ отримала докази співпраці творців NotPetya з російськими спецслужбами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути