Ексклюзиви
четвер, 18 лютого 2010 09:41

СБУ не пустила до України керівника "Mirax Україна"

СБУ не пустила до України керівника "Mirax Україна"

Глава "Mirax Україна" Микола Никитенко прибув до України в ніч з 16 на 17 лютого, після того, як він подав свій паспорт співробітникові прикордонслужби аеропорту "Бориспіль", з"ясувалося, що згідно розпорядженню СБУ в"їзд на територію країни йому заборонений, пише "Комерсант Україна".

"Коли я проходив паспортний контроль, співробітники прикордонної служби повідомили, що в їх розпорядженні є телеграма Служби безпеки, суть якої зводиться до того, щоб особисто мене не впускати в країну, - заявив Никитенко.- Вони також сказали, що я буду відправлений до Росії найближчим рейсом". За словами бізнесмена, пояснення щодо того, чому він не може знаходитися в Україні, представники прикордонслужби передали йому в усній формі. "Мене повідомили, що це пов"язано з тим, що я представляю економічну загрозу для України. Більше ніяких пояснень не послідувало", - відзначив Никитенко. Вчора о 18.00 він вже прибув до Москви.

Никитенко має два громадянства - російське і швейцарське. Відразу після того, як йому було відмовлено в перетині українського кордону, він звернувся до посольств цих держав по консульську допомогу. Никитенко припустив, що до заборони на його перебування в країні причетні "люди з влади", проте він не називатиме їхні імена до тих пір, поки сам не знайде цьому підтвердження. "Об"єкт, в який наша компанія інвестувала сотні тисяч доларів ("Міракс Плаза"), викликає дуже серйозний інтерес деяких осіб в Україні", - сказав Никитенко.

Радник голови ради директорів компанії Mirax Group у зв"язках з громадськістю Михайло Дворкович заявив вчора: "Ми здивовані, що такий проект ("Міракс Плаза") може якимсь чином загрожувати економічній безпеці. Це бізнес-проект, ми не виношували ніяких політичних планів. Я можу припустити, що це або непорозуміння, або підступи конкуруючих структур".

Тим часом в Службі безпеки вважають свої дії обгрунтованими. Постанова про заборону на в"їзд керівника компанії "Mirax Україна", прийнята СБУ 15 лютого, передбачає заборону на його перебування на території держави протягом найближчих п"яти років. У СБУ пояснили, що таке обмеження застосоване до громадянина іншої країни "з метою захисту законних прав українських власників". "Заборона на в"їзд пов"язана з тим, що цей громадянин, використовуючи офшорні компанії і українські комерційні підприємства, здійснював протизаконні операції з метою закріпити за собою право власності на українські підприємства", - повідомили в прес-службі відомства. У СБУ відзначили, що зараз проводиться розслідування для з"ясування вірогідної причетності Никитенко до рейдерським захоплень.

"Корпорація Mirax Group не займалася скупкою підприємств, а працює тільки над будівництвом об"єктів нерухомості", - прокоментував ухвалу СБУ Дворкович. Він також відзначив, що вже сьогодні Mirax Group направить російському консулові в Україні лист, в якому викладе своє бачення ситуації.

Корпорація Mirax Group входить в п"ятірку найбільших московських девелоперов. У квітні 2006 р. корпорація вийшла на український ринок з проектом багатофункціонального комплексу "Міракс Плаза". Будівництво почалося на вул. Глибочицькій в Києві на початку березня 2007 р. Проект припускав зведення 46-поверхової будівлі висотою 192 м. В кінці 2008 р. Mirax Group заявила, що заморожує проект. В середині листопада проект був роздільний: 75% "Міракс Плази" залишилися у Mirax Group, а 25% отримав колишній віце-президент Mirax Group Олексій Адікаєв.

Зараз ви читаєте новину «СБУ не пустила до України керівника "Mirax Україна"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути