середа, 06 грудня 2017 20:23

З Росією або воюємо, або торгуємо. Інакше – це розрив мозку — військовий експерт

З Росією або воюємо, або торгуємо. Інакше – це розрив мозку — військовий експерт
Згурець: Під час війни прозорість цементує суспільство. Двозначності бути не повинно. ФОТО: Сергій СТАРОСТЕНКО

Україна замала для проектів, які розробляють такі підприємства як "Антонов" і "Мотор Січ". Підприємства перебувають у скрутному становищі.

Про це розповів військовий експерт, директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець інтерв'ю журналу "Країна".

"У 2014-му Україна ухвалила політичне рішення припинити співпрацю з РФ. Ситуація почала розхитуватися нещодавно. Держпідприємство "Антонов" повідомило, що готове продовжувати ресурс російської компанії "Волга-Днепр" (ідеться про ремонт літаків Ан-124-100 "Руслан" в Ульяновську. - gazeta.ua). Це - цивільна компанія, тому, за логікою українського заводу, можна відновити співпрацю. Але ці літаки можуть перевозити військову техніку.

Є буква закону, за яким "Антонов" має обслуговувати продані Росії літаки. А є його дух. Ми ремонтуємо літаки. А потім у них садять по 500 десантників і висаджують під Полтавою. Під час війни прозорість цементує суспільство. Двозначності бути не повинно: з Росією або воюємо, або торгуємо. Інакше – це розрив мозку кожного з нас", - наголошує військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Приємна новина для військових: учасники АТО отримають премії

Інформація про співпрацю з РФ підприємства "Мотор Січ", яке виробляє двигуни для літаків та вертольотів, за словами експерта, є лише чутками.

"60 відсотків продукції "Мотор Січ" постачало до Росії. Всі їхні бойові гелікоптери літають на українських двигунах. Тепер не співпрацює з РФ. Замовлення від нашого Міноборони - крихти. Тому перебуває в критичному стані.

Науково-виробничий комплекс "Зоря" — "Машпроект", конструкторське бюро "Південне" - також були орієнтовані на Москву. Україна замала для проектів, які розробляють ці підприємства" - говорить він.

Українським підприємствам треба докласти унікальних зусиль, щоб потрапити на нові ринки. Трьох років для цього замало.

"Проект Ан-132 (Саудівська Аравія підписала меморандум про спільне будівництво 80 машин Ан-132 — gazeta.ua) є прикладом роботи з країною, яка має гроші й амбіції. А щоб продавати літаки в Африку чи Азію, треба виділити їм кредити. Ми ж хочемо отримати гроші, а за рік чи два поставити товар. Через фінансову обмеженість втратили чимало ринків", - сказав Сергій Згурець.

Інтерв'ю із Сергієм Згурцем читайте у журналі "Країна" від 7 грудня.

Зараз ви читаєте новину «З Росією або воюємо, або торгуємо. Інакше – це розрив мозку — військовий експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути