четвер, 09 вересня 2010 14:30

Російському салу заборонили в"їзд в Україну

Російському салу заборонили в"їзд в Україну

Через кордон України та Росії заборонено перевозити продукти з свинячого сала та м"яса. Обмеження введено через спалах африканської чуми свиней на території Російської Федерації.

"Продукцію свиноводства і м"ясні вироби, які перевозять приватні особи, мають вилучатись на кордоні і утилізуватись. За це відповідають митники і прикордонники. Наші мобільні групи перевіряють багаж громадян на дорогах, що ведуть з Росії та в пунктах спрощеного переходу кордону, " - розповів начальник ветеринарної міліції МВС України Сергій Оксюта.

Перевірки здійснюються у прикордонних районах Сумської, Харківської, Луганської, Донецької області та республіки Крим.

Африканська чума свиней - вірусне захворювання. Уражає тільки тварин. Для людини небезпеки не складає. Найчастіше рознощиком виступають дикі кабани. Хвороба розповсюджується надзвичайно швидко, призводить до масової загибелі свиней. Збудник дуже стійкий. Витримує навіть високотемпературну обробку м"яса. У копченій шинці і тушонці з м"яса хворих тварин вірус зберігається до 5 місяців.

Спалах чуми призводить до значних економічних втрат. За санітарно-епідеміологічними правилами, в радіусі 20 кілометрів довкола господарства, де зафіксовано африканську чуму, знищують усіх свиней - і на підприємствах, і у приватних господарствах. Рештки тварин спалюють. У господарстві, де знайдено хворих тварин, знімають шар ґрунту товщиною півметра. Дерев"яні будинки, паркани, реманент спалюють.

Перші спалахи хвороби зафіксовані в Грузії у 2007 році. Звідти чума набула поширення у Абхазії, Осетії, Чечні. У 2008 році випадки захворювання свиней виявлено у Оренбурзькій області РФ. З того часу хвороба набула розповсюдження у 7 регіонах Росії. Вірус вбив більше 70 тисяч тварин.

Щоб не допустити спалахів хвороби на території України, вітчизняна ветеринарна міліція перевіряє господарства з вирощування свиней. Основна вимога - загони мають бути стовідсотково обгороджені, контакт диких тварин з свійськими унеможливлений. Персоналу таких підприємств заборонено тримати вдома свиней.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Російському салу заборонили в"їзд в Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути