Ексклюзиви
субота, 24 лютого 2024 09:21

"Розстріляне відродження" - згадуємо митців, які загинули, захищаючи Україну
10

Від початку повномасштабної війни і до кінця осені 2023 року в Україні загинув щонайменше 71 митець.

Також жертвами російсько-української війни, в період із 2014 року до 2023 року, стали 75 медійників. Такими є дані Моніторингу російських злочинів проти журналістів і медіа Інституту масової інформації.

Gazeta.ua згадує українських митців, які загинули у ході повномасштабної війни проти Росі і вже стали Розстріляним відродженням ХХІ століття.

9 травня 2022 року під час боїв на заводі "Азовсталь" загинув поет з Чернівців Сергій Скальд. 2014 року після участі у Революції гідності Сергій він вирушив добровольцем у зону АТО.Був учасником боїв у Авдіївці та розвідницьких операцій Добровольчого українського корпусу "Правий сектор". Вступив до полку "Азов". Скальд є автором збірки "Навиліт. Рими калібру 5,45" та "Інший" (2021), співавтор збірки націоналістичної поезії "Голос крові".

Автор: "Суспільне"
  Сергій Скальд
Сергій Скальд

Ввечері 17 липня 2022 на війні загинув телеведучий Карім Гуламов. Його автомобіль наїхав на міну у селі Зарічне в Херсонській області. Він вів музичний хіт-парад на телеканалі M2. З 2014 року він брав участь в АТО. Служив у 73-му морському центрі спеціальних операцій, що дислокувався у місті Очаків Миколаївської області.

Автор: "Новинарня"
  Карім Гуламов
Карім Гуламов

29 липня 2022 року стало відомо про загибель Гліба Бабіча. Він був учасником АТО/ООС, пройшов п'ять років війни та шість бойових ротацій. На вірші Бабіча написані пісні, музику до яких створювали як сам автор, так і професійні композитори.

Автор: "Письменники України"
  Гліб Бабіч
Гліб Бабіч

22 грудня 2022 року режисер Олег Бобало загинув під Бахмутом на Донеччині. Він працював режисером телевізійних фільмів, рекламних роликів, телепередач. Зняв короткометражний фільм "Структура кави або "Абзац" за оповіданнями Богдана Жолдака.

Автор: "Кореспондент"
  Олег Бобало
Олег Бобало

31 березня 2023 року захищаючи Україну від російських окупантів загинув актор Антон Прасоленко. Актора вбив російський снаряд. Антон грав в аматорському театрі.

Автор: "Главком"
  Антон Прасоленко
Антон Прасоленко

4 травня 2023 року після осколкового поранення помер український режисер і сценарист Андрій Максименко. Був бійцем добровольчого батальйону імені Джохара Дудаєва. 20 квітня воїн отримав осколкове поранення обличчя. Його акторську роботу можна побачити у фільмах "Judenkreis, або Вічне колесо", "Русалонька", "Сокирра", серіалі "Весілля Барбі".Створив сценарії до фільмів "Сьомий маршрут", "Старі полковники", серіалу "Роман вихідного дня".

Автор: "Волинські Новини"
  Андрій Максименко
Андрій Максименко

9 травня 2023 року на фронті загинув український художник Володимир Чорний. Раніше він працював над декораціями для фільму "Памфір" Дмитра Сухолиткого-Собчука.

Автор: "Новинарня"
  Володимир Чорний
Володимир Чорний

23 травня 2023 року на фронті загинув поет, прозаїк Ігор Мисяк. Він був учасником Революції гідності. У 2014-2015 роках проходив службу в полку "Азов", санітаром на швидкій і бійцем-рятувальником. У березні 2022 року приєднався до підрозділу Сил територіальної оборони. Був у лавах окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу. Брав участь у звільненні Херсонщини від російських окупантів.

Автор: Hromadske
  Ігор Мисяк
Ігор Мисяк

Про смерть письменника Максима Петренка стало відомо 6 листопада. Довгий час його вважали зниклим безвісти і що він перебуває у полоні. 2014 року він потрапив у 2-й добровольчий батальйон оперативного призначення при Національній гвардії. Після демобілізації 2016 року повернувся до викладання, займався власними винаходами і написав свою книгу "Спокійної ночі". Це роман-щоденник про війну, який охоплює часи від останніх днів Революції Гідності у кінці лютого 2014 року до дня його повернення на ротацію - 24 червня того ж року. З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Максим знову повернувся на війну.

Автор: ТСН
  Максим Петренко
Максим Петренко

7 січня 2024 року повідомили про смерть поета Максима Кривцова. Поет був учасником Революції гідності. 2014 року вступив у Збройні сили України. Працював у Центрі реабілітації та реадаптації учасників АТО та ООС і Veteran Hub. Після повномасштабного вторгнення Росії 2022 року повернувся на фронт. У видавництві "Наш Формат" надрукували його книжку "Вірші з бійниці". Український ПЕН визнав збірку однією з найкращих книжок української поезії 2023 року. Також його вірші входили до збірок поезії "Книга Love 2.0. Любов і війна" і "Поміж сирен. Нові вірші війни", які видали 2023-го.

Автор: ror.gov.ua
  Максим Кривцов
Максим Кривцов

24 лютого о 4 ранку Росія напала на Україну по всій довжині спільного кордону, з території Білорусі й окупованого Криму. Армія РФ обстріляла прикордонні застави, завдала удари з повітря по об'єктах військової інфраструктури майже усіх регіонів України. Розпочався рух танкових колон і живої сили. Російський диктатор Володимир Путін назвав це "спецоперацією" з метою "демілітаризації і денацифікації України". Зараз ці слова російські пропагандисти вже навіть не згадують, а їх війська втратили більшість територій, які захопили.

Зараз ви читаєте новину «"Розстріляне відродження" - згадуємо митців, які загинули, захищаючи Україну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути