середа, 24 вересня 2014 08:05

Росіяни змушують шахтарів працювати на "ЛНР" і "ДНР" - Волинець

Росіяни змушують шахтарів працювати на "ЛНР" і "ДНР" - Волинець
Фото: obozrevatel.com

Шахти, які знаходяться в зоні АТО зараз перебувають в режимі життєзабезпечення. Там не видобувають вугілля або роблять це в дуже обмежених кількостях.

Про це в коментарі Gazeta.ua розповів голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

"До прикладу, на "Первомайськвугілля" працюють кілька шахт, але шахта "Гірська" зупинилася, бо там були серйозні обстріли з боку бойовиків", - повідомив Волинець.

Він також заявив, що з червня місяця шахтарі в зоні АТО не отримували зарплату.

"Без зарплати залишаються навіть працівники тих шахт, які знаходяться на звільнених територіях. Зокрема, підприємство "Первомайськвугілля". Там шість шахт. І мені не зрозуміло, чому людям не нараховують і не виплачують заробітну плату", - обурюється голова Незалежної профспілки гірників.

Волинець спростував інформацію про те, що деякі шахтарі отримують заробітну плату у рублях: "Це неправда. Я такого не чув".

Він також розповів, що на окуповані території приїжджали менеджери із Росії.

"Вони відвідали "Луганськвугілля". Скликали за власною ініціативною керівників вугільних підприємств Луганської області, як приватних, що належать до ДТЕКу (власник Рінат Ахметов -ред.) так і державних шахт. Іноземні фахівці ставили завдання розпочати видобуток вугілля і вантажити його за вказівкою представників "ЛНР". Також приїжджали працівники російського бізнесу і на державне підприємство "Макіївгулля", шахти якого знаходяться на окупованій території "ДНР", - розповів Волинець.

"Представники самопроголошених республік не дають вивезти вугілля за територію, яка знаходиться в окупації, за виключанням випадків, коли ДТЕК, домовляючись, поставляє вугілля на теплову електростанцію "Щастя", з якої ж і постачається електроенергія на цю окуповану територію", - повідомив голова профспілки гірників.

Також, за його словами, росіяни змушують профспілки співпрацювати з обома самопроголошеними республіками. "Особливо це проводиться у Луганській області. Старі профспілки там повністю підкорилися волі "ЛНР" і з ними співпрацюють", - сказав Волинець.

Він також розповів, що на окупованих територіях відновили свою роботу "копанки" - покинуті шахти, на яких ведеться нелегальне видобування вугілля.

"Зараз вони працюють на повну потужність під контролем "ЛНР" і "ДНР". Там оплата проводиться з так званої чорної каси, з кишені і за відпрацьований день", - сказав Волинець. .

За його інформацією, наразі на Донбасі працює лише 45 шахт. Більше 80 шахт - ні. У Донецькій області працюючі шахти лише в Добропільському і Красноармійському районах.

Зараз ви читаєте новину «Росіяни змушують шахтарів працювати на "ЛНР" і "ДНР" - Волинець». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути