пʼятниця, 27 березня 2009 09:23

Росія взялася за газопровід в обхід України

 
Росія і Туреччина реанімували проект з розширення газопроводу Blue Stream ("Блакитний потік") по дну Чорного моря в обхід України. Сторони почали проробляння проекту третьої нитки газопроводу.

В четвер глава "Газпрому" Олексій Міллер обговорив з міністром енергетики і природних ресурсів Туреччини Мехметом Хільмі Гюлером можливість розширення співпраці Росії та Туреччини з розвитку газотранспортної інфраструктури. У "Газпромі" пояснили, що йшлося про проект Blue Stream-2, який передбачає будівництво нової нитки газопроводу паралельно з Blue Stream (на паритетних початках належить "Газпрому" та італійській ENI, перетинає Чорне море з півночі на південь з Росії в азіатську частину Туреччини), газотранспортної інфраструктури на території Туреччини і далі - морського газопроводу у напрямі Ізраїлю.

Сторони не назвали потужність нового газопроводу і терміни його будівництва. Валерій Нестеров з "Трійки Діалог" відзначає, що навіть існуючі потужності Blue Stream недозагружені: двома гілками потужністю по 8 млрд кубометрів газу в рік кожна в 2008 році було прокачано всього 10 млрд кубометрів. Запускати третю гілку, ще на 8 млрд кубометрів газу в рік, експерт вважає за доцільне тільки після 2015 року (виходячи з поточних оцінок "Газпрому" з будівництва підводних газопроводів, такий газопровід коштує близько 2,7 млрд доларів).

Росія активізувалася в боротьбі за Туреччину

Проте проект Blue Stream-2 має багато в чому політичну підоснову. Росія та Туреччина перестали обговорювати розширення газопроводу два роки тому, коли народився альтернативний проект South Stream (газопровід з Росії дном Чорного моря до Європи). Туреччина стала одним з учасників конкуруючого європейського проекту Nabucco. Знову про Blue Stream-2 сторони заговорили на початку року під час російсько-української газової війни - тоді ж Туреччина в рамках власних дискусій з ЄС пригрозила вийти з Nabucco. Офіційне оголошення про відновлення Blue Stream-2 з"явилося в розпал нового газового конфлікту Росії, України та Європи.

"За Туреччину йде серйозна боротьба - країни ЄС та Росія конкурують за контроль енергопотоків територією цієї країни", - пояснює Валерія Нестеров. Проте, відзначає він, між сторонами можуть виникнути суперечності. ""Газпром" прагне укріпити позиції в країнах Середньої Азії та Близького Сходу перш, ніж туди надійде газ з Ірану та Іраку, - пояснює Валерій Нестеров.- Проте Анкара і сама хоче стати енергетичним турнікетом. Туреччина прагне проводити незалежну політику і, швидше за все, спробує використати новий проект для тиску на ЄС".

За матеріалами Коммерсант, NEWSru.com

Зараз ви читаєте новину «Росія взялася за газопровід в обхід України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути