Ексклюзиви
понеділок, 28 січня 2008 08:36

Росія поставила останню партію ядерного палива для іранської АЕС

Восьма партія ядерного палива для АЕС "Бушер", будівництво якої ведеться за сприяння російських фахівців, доставлена в понеділок уранці з Росії до Ірану, повідомила Організація з атомної енергії (ОАЕ) Ірану. Таким чином, з РФ на АЕС все доставлено 82 тонни ядерного палива, збагаченого від 1,6% до 3,6% та необхідне устаткування, наголошується в повідомленні.

Постачання восьми партій ядерного палива для роботи станції на початковому етапі почалося 16 грудня з дотриманням усіх необхідних заходів безпеки, йдеться в документі.

Гендиректор "Росатому" Сергій Кирієнко заявив минулого тижня, що Росія завершить постачання палива на іранську АЕС "Бушер" у лютому, а робота з паливом на станції почнеться в липні-серпні.

Глава ЗАТ "Атомстройэкспорт" Сергій Шматко в грудні минулого року заявив журналістам, що АTС "Бушер" буде пущена не раніше кінця 2008 року.

Глава МЗС Ірану Манучехр Моттакі повідомив, що Бушерська АЕС до літа 2008 року запрацює вже на 50% своїх потужностей.

Росія з 16 грудня 2007 року почала постачання на Бушерськую АЕС ядерного палива для реактора. Дві партії палива близько 11 тонн кожна були поставлені до Ірану в грудні 2007 року, з третьої по восьму – в січні 2008.

Постачання палива здійснювалося відповідно до російський-іранської міжурядової угоди про будівництво АЕС "Бушер" під контролем Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

Після початку постачання з РФ ядерного палива на АЕС "Бушер" президент США Джордж Буш заявив, що Ірану не потрібно вчитися збагачувати уран, якщо ядерне паливо для реактора поставляється з Росії. У свою чергу глава МЗС РФ Сергій Лавров наприкінці грудня сказав, що Росія не бачить економічної необхідності в продовженні Іраном програми зі збагачення урану. Духовний лідер і керівник Ісламської Республіки аятолла Алі Хаменєї на початку нинішнього року заявив, що Іран і надалі збагачуватиме уран для забезпечення своїх майбутніх атомних електростанцій ядерним паливом, повідомляє "Подробности".

Зараз ви читаєте новину «Росія поставила останню партію ядерного палива для іранської АЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути