Ексклюзиви
понеділок, 13 квітня 2020 13:35

Росія більше не зможе наповнювати бюджет нафтовими грошима

Росія більше не зможе наповнювати бюджет нафтовими грошима
Угода ОПЕК+ стала вимушеною реакцією нафтовидобувних країн на ситуацію на ринку. Через боротьбу з коронавірусною інфекцією, коли перестав нормально працювати транспорт та зупинилися підприємства, попит на нафту в світі знизився приблизно на 30%, ціни впали до 18-річного мінімуму. Фото: pixabay.com

Країни ОПЕК+ домовились про найбільше скорочення видобутку нафти в історії, але це не зможе дати довготривалого результату.

Про це в коментарі для Gazeta.ua говорить президент Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайло Гончар.

"Не поверне ціни на нафту на той рівень, що був на початку березня.Тоді 1 барель коштував близько 60 дол. Особливістю угоди є те, що для держав, які не є членами клубу ОПЕК+ - США, Мексики, Канади, Бразилії - обмеження диктують ринковими умовами. Тобто зараз вони заморозять певні свої потужності. Натомість, коли ситуація знову стабілізується, збільшать видобуток. Для Саудівської Аравії та Росії обмеження видобутку носить обов'язковий характер. Проте навряд РФ буде довго притримуватись цих домовленостей. Немає жодного механізму покарання, якщо хтось відмовиться їх виконувати. Лише Сполучені Штати можуть ввести мито на імпорт нафти, як погрожували раніше", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціни на нафту стрімко падають: що енергетична криза несе Україні, Росії та світу

За його словами, Росії більше не вдасться підживлювати свій бюджет за рахунок нафтових доларів.

"Через кризу та пандемію ціни на сировину суттєво не піднімуться. Росіяни вже почали залучати кошти з Фонду національного добробуту. За останній квартал "Газпром" утратив половину своєї виручки, у порівнянні з минулим роком. Нафтові надходження до бюджету РФ скоротяться десь на третину. Через це великі державні компанії можуть попросити державної підтримки. Скоріш за все, вони її отримають. Це ще більше погіршить становище російської економіки. Україна зі свого боку повинна робити усе можливе, щоб на фоні фінансових складнощів у Росії вичавити з агресора якісь поступки щодо окупованих територій. У жодному разі не можемо дозволити, щоб із Москви зняли санкції, як просить Кремль", - додає Михайло Гончар.

22 країни групи ОПЕК+, які експортують нафту, домовились скоротити її видобуток на 10%, тобто на 9,7 млн барелів за добу. Домовленість почне діяти з 1 травня.

Зараз ви читаєте новину «Росія більше не зможе наповнювати бюджет нафтовими грошима». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути