пʼятниця, 25 вересня 2020 10:29

Російським літакам заборонили літати над Україною

Російським літакам заборонили літати над Україною
Кабмін заборонив РФ літати над Україною. Фото: vipgeo.ru

25 вересня 5 років тому Кабінет міністрів України ухвалив рішення про заборону польотів російських авіакомпаній до України. Рішення почало діяти з 25 жовтня того ж року. Таким чином реалізували каральні санкції проти країни-агресора.

"Немає чого робити російським літакам із російськими триколорами в українських аеропортах", - заявив тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Крім того, заборонили транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України, якщо вони містять товари військового призначення, подвійного призначення або російську військову живу силу.

Натомість Росавіація за вказівкою Мінтрансу РФ повідомила всім українським авіакомпаніям про введення заборони на польоти в Росію з 25 жовтня 2015 року як відповідь на українські санкції.

Україна ж відповіла РФ тепер уже повною забороною на будь-які транзитні польоти російських авіакомпаній через територію України.

"Заборона стосується всієї цивільної авіації Російської Федерації. Рішення прийняли ще й у зв'язку з загостренням зовнішньополітичної ситуації. Адже Росія може використовувати український повітряний простір для здійснення провокацій. Ми очікували, що Росія скасує свої рішення на заборону українським компаніям здійснювати польоти в Росію і через територію Росії, проте вони, як завжди, не погодилася на законні умови української сторони. Тепер російські літаки більше не мають права літати над Україною", - говорив Яценюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський літак уперше за рік порушив український повітряний простір

За порушення рішення України російські авіакомпанії отримували штраф - 136 тис. грн за кожен переліт. Виняток зробили лише 2019-го для одного літака авіакомпанії "Глобус" Boeing-738, що виконував рейс з італійського міста Барі до Москви. Йому дозволили через Україну оминути грозу.

Однак авіакомпанії інших країн продовжили польоти між країнами. Насамперед зиск від цього отримала білоруська авіакомпанія "Белавія", оскільки Білорусь заявила про готовність забезпечити авіасполучення між Україною та РФ.

Літак російського олігарха, власника групи "Тінькофф", Олега Тинькова пролетів над територією України. Повітряний борт прямував з Кіпру в РФ. В український повітряний простір літак зайшов о 16:20 у неділю, 25 серпня.

Зараз ви читаєте новину «Російським літакам заборонили літати над Україною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути